Algegift

Advarer mot å spise innmaten i krabben

Har funnet algegift som gir lammelser.
Nyheter

Mattilsynet går nå ut og advarer mot å spise innmat/ brunkjøtt fra krabber tatt på Trøndelagskysten.

"Algegiften PSP Paralytic Shellfish Poisoning – forårsaker lammelser. Det er ikke funnet PSP i klokjøttet på krabbene, så det kan trygt spises. I selve krabbekjøttet ligger grensen tett opptil faregrensen.

Oppkonsentrering av algetoksiner i krabbe skjer ved at krabber spiser skjell med innhold av algegifter. Det er først og fremst i taskekrabbens brunmat algegifter kan forekomme, og det er kjent at mennesker har blitt forgiftet etter å ha spist krabber med høy algetoksinkonsentrasjon.

Ved PSP er de første symptomene prikking og nummenhet i lepper og munn på grunn av lokalt opptak av PSP-toksiner. Ved alvorlige forgiftninger opptrer lammelser i muskler, og når dette skjer med respirasjonsorganene kan dødsfall forekomme.

I sommer har spesielt PSP forårsaket anbefalingen “ikke spis skjell” flere steder langs kysten, men spesielt i Hitra Frøya regionen. Det kan ta lang tid for både skjell og krabbene å kvitte seg med giften. Det kan derfor være giftstoffer i sjømat  lenge etter at algene har forsvunnet fra vannet," forteller Mattilsynet i en pressemelding mandag ettermiddag.