Det har i sommer vært en ekstraordinær lang periode med giftige alger, som har ført til giftige blåskjell og kamskjell. Krabben, som også er glad i skjell, tåler giften. Men dersom det blir en langvarig periode med giftige skjell, vil giftnivået etterhvert hope seg opp så mye at den kan bli farlig for oss å spise.

Denne uken viste målinger fra krabben ved Hitramat at giftnivået i krabben ved Frøya og Hitra oversteg grenseverdien for konsum i krabbens innmat.

- Da vi kom over grenseverdien måtte vi fjerne og kaste skallet med brunmaten i krabben.  Det er helt naturlig at det kan skje, og er noe vi tar høyde for i den daglige driften.

- Hvordan er situasjonen nå?

- Grenseverdien i krabben har steget noe den siste uken, og det er høyere verdi på Frøya enn her på Hitra. Men målingene av alger i vannet hos vårt søsterselskap Seashell viser at mengden har gått kraftig ned i det siste. Men i og med at de tar tid før giften bygger seg opp i krabben, så forventer vi at det kan ta tid å bygge ned. Vi håper at det kanskje er borte i uken som kommer.

Det er likevel mulig å få hel krabbe med brunmat for de som liker det.

- Vi har artikler med brunmat som vi selger, men det er fra områder som ikke er rammet av algeoppblomstring.

- Har dere opplevd dette før?

-Ikke med denne typen algegift. I fjor var det en treukers periode med giftige kamskjell, men da rakk ikke giften å bygge seg opp i krabben før det var over. For noen år siden var det en periode med alger som gjorde at man ble dårlig i magen. Da måtte vi kaste krabber som kom nordfra, forteller Aune.

- Taper dere penger nå?

- Jeg må vel si at vi gjør det. Hitrakrabben er den beste vi har. Det er litt surt å se at vi ikke kan selge helkokt krabbe herfra. Men sånn er det.  Alle som produserer mat må forholde seg til at slike ting kan skje. For oss er det ingen dramatikk, det gir bare litt økonomisk konsekvens.