Erik Ydse i Statens naturoppsyn (SNO) og hans kollega fant flere eksempler på det SNO mener er ulovlige stengsler i forbindelse med hjortejakt på Hitra under en inspeksjon sist uke. Naturoppsynet forteller at det flere steder på Hitra er det satt ut fareskilt med påskriften "Jakt pågår". Dette er informative skilt som gir informasjon om at det pågår jakt i området.

- Vi har sett noen grelle eksempler på stengsler, for eksempel to meters porter. Det ser nesten ut som militært område, med varselskilt, "privat vei" og sånt noe. Vi har sendt over eksemplene til en jurist som er spesialist på fritidsloven for en vurdering. Men det er ingen tvil om at dette er langt utenfor lovens grenser, sier Ydse til lokalavisa Hitra-Frøya.

- Oppleves som varsel om at de ikke er ønsket

Statens Naturoppsyn mener at siden det nå pågår jakt i det meste av Norges utmark, bør det ikke være nødvendig med skilting.

- Skilting kan oppleves av turgjengere som et stengsel, et varsel om at de ikke er ønsket. Skiltet gir også et signal om at ferdsel i området kan medføre fare for turgjengeren. Det er selvsagt uhørt at det skal medføre fare for turgjengere å oppholde seg i natur pga. jakt og skyting – en jeger skal vite hva han skyter på. I Norge gjelder allemannsretten – retten til fri ferdsel til fots i utmark. Grunneier eller bruker kan ikke ved stengsel eller på annen måte vanskeliggjøre lovlig ferdsel - en eier som mener ferdsel er til belastning, kan ikke selv ta seg til rette med sperringer og lignende, sier Ydse.

Han sier det er viktig å påpeke dette, siden dette angår ferdsel i marka for de 96 prosent av befolkninga som ikke jakter.

- På Hitra fant vi at de fleste veiene som går inn i områdene på øya, er det satt opp små skilt der "jakt pågår", sier han.

- Veldig mye gjerder og piggtråd

Som lokalavisas kartlegging viste, er det svært mye spor etter motorisert ferdsel i utmark på Hitra. Mye er lovlig, men også en del ulovlig, slik SNO uttalte seg om i forrige avis. Ydse forteller at naturoppsynet også har funnet veldig mye gjerder og piggtråd i utmarka på Hitra, som mange andre steder.

- Mange steder ligger gjerdene nede og har ikke vært skjøttet på svært mange år. Ståltråd, piggtråd og netting ligger løst som snarer for husdyr og vilt. Reglene i dyrevernlovgivningen omfatter gjerder og andre mindre innretninger som kan utgjøre en fare for dyrs velferd, uavhengig av om de primært er satt opp eller innrettet med tanke på dyr eller dyrehold, eller ikke. Det er fastsatt en generell plikt til å utføre, oppføre og vedlikeholde slike gjerder slik at dyr ikke utsettes for fare for unødige påkjenninger og belastninger. Eksisterende gjerder, også de med piggtråd, må vedlikeholdes. Bestemmelsen om forbud mot bruk av piggtråd i gjerde for å regulere dyrs ferdsel medfører imidlertid at piggtråd ikke kan brukes når materiale i gamle slike gjerder må skiftes ut. Kravet om å holde ved like omfatter også en plikt til opprydding når bygninger, gjerder eller innretninger ikke lenger er i bruk, sier Ydse.