Høstens store usikkerhetsmoment rundt hvordan Regjeringa stiller seg til eiendomsskatt på verker og bruk, fikk sin avklaring gjennom budsjettforliket mellom regjeringspartiene H og Frp og støttepartiene V og KrF i går.

Men hvordan dette slår ut for kommuner som Hitra, er fortsatt noe uklart. Hitra henter som kjent inn millioner av kroner i eiendomsskatt fra industrien på for eksempel Tjeldbergodden og vindkraftverket på Eldsfjellet,

Men at man innen noen år må klare seg uten disse inntektene synes klart, ifølge Hitra-ordføreren, som siden i går har forsøkt å finne ut av hvordan de nye reglene vil slå ut. I dagens kommunestyre orienterte han om hva Hitra kommune per nå vet om inntektsgrunnlaget for neste og og årene framover. Politikerne har som tidligere meldt utsatt budsjettbehandlinga på grunn av stor usikkerhet rundt inntektene.

- Finanskomiteens medlemmer er enige om å fjerne adgangen til å ilegge eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner. En utfasing av skatten forlenges fra fem til sju år. Så legges det opp til en kompensasjon til kommuner som har inntekt fra eiendomsskatt på verker og bruk. Dette begrenses oppad til 500 millioner kroner. Når vi vet at kommunenes samlede inntekter på dette er 1,2 milliarder kroner, så ser vi at det er et gap her. Dermed må vi konkludere med at det blir reduksjoner, sa ordfører Ole L. Haugen (Ap).

Ordføreren sier han har oppfattet at det fortsatt skal gis anledning til å opprettholde eiendomsskatten på kraftlinjenettet.

- Tjeldbergodden vil være en av de bitene som vi mister mesteparten av, men som blir utfaset over tid. Opp i 80 prosent av den samla skatteinngangen fra Tjeldbergodden kan falle bort, sa Haugen.

Hitra-ordføreren har tidligere i høst deltatt i ordføreropprop mot Regjeringas planer om eiendomsskatte-endringer. I dag uttrykte han skuffelse over regjeringas støtteparti Kristelig folkeparti.

- Man kan i dag konkludere med at det KrF var med å lova foran 100 ordførere med fakler foran Løvebakken ... det har de gått bort fra, bekalgeligvis. Vi har vel skjønt det noen av oss; dette ble ofra for å nå punktet om lærertettheten. Så vi må bare konkludere at det blir reduksjoner og mindre eiendomsskatt enn det vi tidligere hadde grunn til å tro. Noe blir vi kompensert for, men ikke alt, og etter sju år vil alt være borte, sa Haugen og ba rådmannen om å undersøke mer konkret hva dette betyr for Hitras budsjett.

- Vi har fortsatt ukjente x-er og y-er for budsjettet vårt, men jeg håper vi kommer oss i mål med det sånn noenlunde, sa Haugen.

Siden dette var et punkt under ordførerens orienteringer, var det ikke lagt opp til debatt og innspill fra de andre partiene.