Frøya får 2,3 millioner kroner og dermed mest av alle landets kommuner fra den første utbetalinga fra det nye havbruksfondet. Også Hitra (1,4 millioner kroner), Snillfjord (400.000 kroner) og Smøla (1,1 millioner kroner) får penger utbetalt nå i desember

Det viser en oversikt fra Fiskeridirektoratet og gjengitt på kyst.no

164 kommuner og 11 fylkeskommuner skal dele på denne utbetalinga av i overkant av 60 millioner kroner. Soleklart mest går til Frøya, som er den eneste kommunen som får over to millioner kroner. Stortinget vedtok tilbake i 2015 opprettelsen av et havbruksfond. Men fordi det ikke har vært vekst i antall konsesjoner, har det heller ikke blitt utbetalinger før nå. Pengene som nå kommer stammer blant annet fra vederlag fra oppdrettsselskaper som i fjor betalte for 5 % vekst, skriver kyst.no. Dette er også vederlag fra selskap som har betalt for tre år med såkalt VTB (Variabelt Tillatt Biomasse).

- Det er alt som er betalt inn til havbruksfondet innen 1.1.2017 som blir utbetalt nå. Alt som betales inn for de konsesjoner vi snart legger ut for salg, kommer til utbetaling i havbruksfondet neste høst, forklarer statssekretær Roy Angelvik i fiskeridepartementet til lokalavisa Hitra-Frøya. Det er her de virkelig store pengene er ventet å komme; riktignok forutsatt at regjeringens ventede etterspørsel etter nye havbrukskonsesjoner slår til.