Som mange vet, er dette fjerde året Sigurd Vie har innsamling til Plan Norge. Det begynte litt forsiktig med at mor Brit fant ut at han skulle få en annerledes adventskalender, enn pakkekalenderne han var vant med. I stedet for å få pakker, skulle Sigurd, som den gang var 8 år, jobbe for å få inn penger til barn som trengte det mer enn ham.

Støtte fra hele landet

Nå har lille Sigurd strukket seg adskillige centimeter siden han startet opp for fire år siden, men unggutten er nesten like ivrig som før, selv om han har funnet ut at enkelte "oppdrag" er morsommere enn andre. I går satt tolvåringen på "coopen " på Sistranda og solgte massevis av lodd, hvor gevinstene besto av mengder med gevinster gitt av støttespillere fra nesten hele landet.

- Han har fått tilsendt så mye fint. Fra familie, venner, venners venner og bloggleserne mine, ler mor Brit, mens Sigurd smiler.

Også liker han å selge juletrær, Sigurd. Allerede i sommer skrev Hitra-Frøya om juletresalget som var planlagt, og i dag, da lokalavisa stakk innom eiendommen deres i Klubben, sto det to biler der, med juletrær festet på taket.

Kortreiste og ferske

Steve Crozier er en av dem som benyttet anledningen til å kjøpe et kortreist juletre.

- Det er sitkagran overalt på Frøya, men jeg ville kjøpe her for å støtte innsamlingen til Sigurd, smiler Steve.

På den neste bilen er det hele to trær.

- Vi har kjøpt to, ett til oss og ett til sønnen min, sier Liss Rasmussen, før hun og kjæresten Kenneth Jonsson setter seg i bilen og kjører hjem.

- Minstepris er 100 kroner, hvis de sager det ned selv. Skal vi sage for dem, blir det litt dyrere, forklarer Sigurd med et lurt glis.

For ikke bare er trærne kortreiste, de er sannsynligvis mye ferskere enn de trærne som i disse dager selges av profesjonelle juletreselgere.

Lodd, gløgg og kaker

Sigurd har også hatt loddsalg ved tre-utsalget, men regn medførte at loddene, og gevinstene måtte tas inn i lavvoen pappa Ola hadde satt opp like ved. Der kunne det også bli ei råd med en kaffe- eller gløggkopp, og sjokoladekake for ivrige kjøpere. Som så mange ganger før hadde Sigurd hjelp til salget av Gunn Hege Moen Pettersen, som har tatt et tak for innsamlingen til Sigurd gjennom flere år.

- Det er så artig og koselig å hjelpe Sigurd med dette, for det går til en god sak, sier Gunn Hege.

- Vi må forresten nevne at vi fremdeles har masse gevinster, så det blir muligens en dag til med tombola på "coopen", om vi får lov. Trolig blir det tirsdag, sier Brit.

Mye oppmerksomhet

Også i år la Sigurd lista lavt med tanke på innsamlingssum, med "beskjedne" 12.000 som mål. Men som vanlig måtte planlagt sum oppjusteres.

- Jeg hadde en meningsmåling, og der ville flertallet at jeg skulle satse på 24.000, sier Sigurd, som før dagens juletresalg var kommet opp i over 16.000 kroner.

Innsamlingen har også i år fått mye oppmerksomhet. Sigurd har vært intervjuet i Aftenposten junior, og Plan Norge gir stadig koselige tilbakemeldinger på hvor imponerte de er av innsatsen hans.

Sigurd er takknemlig for all støtten han har fått. For bidrag til tombola, for gevinster og donasjoner, og for andre måter han har blitt støttet på.

- Jeg har fått lov til å selge kaffe og boller under to korøvinger med Havdur. De har bidratt med mye, smiler han.

Også er han så glad for det flotte pepperkakehuset han fikk fra Guri Kunna videregående skole.

- Det hadde vi auksjon på, og fikk inn hele 1.175 kroner på salget. Nå er jeg lovet ett til som skal auksjoneres bort, sier han takknemlig.

LUNT I LAVVO: Mellom kundebesøkene var det godt for Sigurd å søke ly i lavvoen, sammen med medhjelper Gunn Hege, mamma Brit og pappa Ola.

Ønsker storinnrykk søndag

Nå håper Sigurd Vie det blir storinnrykk av juletrekjøpere på avkjørselen til gården deres i Klubben, klokka tre i morgen (søndag), hvor juletrærne selges. Der kan kjøperne plukke ut akkurat det treet de vil ha, og enten sage det ned selv, eller få hjelp til sagingen.

I følge pappa Ola Vie er det liten fare for at de blir utsolgt.

- Det er nok flere tusen trær her, så det skal bli nok til alle, sier Ola, som mener det er en fin måte å bli kvitt noen av de uønskede trærne på, samtidig som det gir penger til innsamlingen.

Mellom klokka tolv og tre i morgen (søndag) er siste sjanse for å sikre seg ei lokalt produsert sitkagran som juletre. I alle fall om du vil støtte Sigurds innsamling til Plan Norge, som også i år går til skolegang og utdanning for barn i Liberia.

130.000 på tre år

Det første året Sigrud fikk betalt for små, daglige oppgaver gikk pengene til utdanning for barn i Liberia. Målet var å nå 2.400 kroner innen julaften. Så ballet det på seg, og det opprinnelige målet var nådd på dag nummer to. Og med frivillige bidrag fra andre, kom sluttsummen opp i hele 33.000, noen som kunne gi over 70 barn i Liberia skolegang.

Året etter var det Sanfolket i Zimbabve Sigurd jobbet for, og da endte det på imponerende 74.000 kroner. I fjor la de lista litt lavere, men også da kunne over 24.000 kroner sendes til Plan Norge, og da gikk pengene til å bygge opp skoler i Nepal. Til sammen samlet Sigurd Vie inn rundt 130.000 kroner på tre hektigste førjulsår.

Og om mor Brit Vie trodde hun skulle få mer ledig tid når hun slapp å lage pakkekalender, så ble det nok enda mer hektisk enn før. For Brit har vært hovedhjelper og sjåfør, og bidratt over alt hvor det har vært nødvendig. Også pappa Ola, søsken og venner har stilt opp for innsamlingsaksjonen til Sigurd.