Marit Bjørgen og Mohammed "Moa" Abdellaoue er med på Skolejoggen for at barn i Tanzania skal få et trygt hjem og skolegang. Nå håper SOS-barnebyer at engasjerte elever i vårt område også slenger seg på.

– Dette er en strålende mulighet for elevene til å se at det nytter å bry seg, sier fylkesleder i SOS-barnebyer Ida Marie Ulriksborg.

17. september er det fellesstart for årets store høstbegivenhet Skolejoggen. I fjor stilte 2.447 elever fra skoler i Sør-Trøndelag til start, og fylkesleder i SOS-barnebyer Ida Marie Ulriksborg håper på minst like stor interesse i år. – Vi skjønner at mange lærere har hatt andre ting å tenke på ved skolestart, men vi håper nå at lærere og elever hiver seg rundt og blir med på årets viktigste løpetur. Og er 17. september er vanskelig dato, er det ingenting i veien for å gjennomføre løpet en annen dag. Det viktigste er å være med, understreker Ulriksborg.

Løper for trygge hjem

Alle elevene som er med og "løper for livet" kan betale en frivillig startkontingent på 20 kroner. I fjor ble det samlet inn hele 830 000 kroner som går til etableringen av en ny SOS-barneby i Mwanza i Tanzania. Marit og Moa er ambassadører for Skolejoggen, og oppfordrer alle skoler til å bli med.– Vi løper for at barn som har det vanskelig skal få et trygt hjem, utdannelse og en god barndom. Jeg håper dere blir med, for dette er så viktig, sier Marit Bjørgen i en pressemelding.

Viktigere enn idrettsprestasjoner

I Tanzania er nesten tre millioner barn foreldreløse. I Mwanza nordvest i landet, lever tusenvis av barn i en hverdag preget av utrygghet, fattigdom og en usikker fremtid. Derfor bygger SOS-barnebyer en ny barneby som vil gi barn et trygt hjem, og bidrar til at hundrevis av familier styrkes slik at de kan gi barna sine god omsorg, skolegang og et helsetilbud. Til sammen 35 000 norske skoleelever var med på Skolejoggen i fjor, og den fantastiske oppslutningen ga et viktig bidrag til byggingen av den nye SOS-barnebyen i Mwanza. Men behovet er stort, og Moa minner om at selv om barn i ulike deler av verden har mye til felles, er det også åpenbare forskjeller på oppveksten til barn flest i Norge og Mwanza. – For mange barn i verden handler det ikke om å vinne neste fotballkamp, men om å vinne kampen for å overleve. Når din skole deltar i Skolejoggen gir dere barn i Tanzania et bedre liv, sier Moa.

Se at det nytter

Dette er tredje år på rad at SOS-barnebyer og Landslaget Fysisk Fostring i skolen (LFF)  samarbeider om Skolejoggen. I tillegg til å være fysisk aktive, får elevene vist solidaritet med barn i andre deler av verden. Og de kan se at deres innsats og bidrag nytter. Skolen får også undervisningsmateriell til bruk i fagene kroppsøving, samfunnsfag og helse. Skolejoggen bidrar til både fysisk og mental fostring, mener fylkesleder Ida Marie Ulriksborg.

– Skolejoggen er en fin mulighet til å kombinere læring, fysisk aktivitet og solidaritet med barn i andre land. Vi ønsker at barn skal oppleve gleden ved å hjelpe andre barn, og ikke minst få kjenne at deres egeninnsats nytter, sier Ulriksborg.