- Jeg hadde aldri hørt om Sistranda før. Og jeg ble veldig overrasket over at det bodde så mange bulgarere i dette området.

Det forteller Kiril Dimitrov fra den bulgarske ambassaden i Oslo, som i dag har tatt turen til Frøya for å overvåke at valget går riktig for seg i stemmelokalene på Nordskag oppvekstsenter.

Fikk eget stemmested

I dag er det valg på nytt parlament i Burgaria. Reglene for at det skal opprettes et stemmested i utlandet er at minst 40 stemmeberettige ønsker det. Og fra Frøya og Hitra hadde 45 personer meldt seg.

Men det bor flere enn 45 stemmeberettige bulgarere i øyregionen, og de som sitter som stemmestyre på Nordskaget forventer at flere enn de som har meldt fra på forhånd, vil komme og stemme. I tillegg velger noen å  stemme på nett, mens andre ikke har tenkt å stemme i hele tatt.

- Viktig å stemme

Når lokalavisa er innom i ett-tida søndag, har cirka 30 avgitt stemme. Og for de vi møter i lokalene, er dette en viktig dag.

- Det er veldig viktig å stemme ved valget, sier Emanuela Stoilova.

Hun har besøk av sine foreldre fra Plovdiv i Bulgaria. De får også anledning til å stemme på Nordskaget.

- Det er viktig for dem. Hvis de ikke hadde kunnet stemme her, så hadde de utsatt besøket til etter valget, forteller Emanuela.

Mange har kommet de siste årene

Kirilov Kiril har bodd på Frøya i fire år, og er arbeidsformann på slakteriet på Salmar. Han kommer til lokalene sammen med en gruppe landsmenn.

- Da jeg kom, var det kanskje 10-15 bulgarere her ute. Det har blitt mange flere nå, forteller Kirilov.

Det kan være så mye som over 100 bulgarere i stort og smått på øyene nå. Den største kontingenten bor på Frøya, og de fleste av dem igjen arbeider på Salmar. Men i stemmestyret sitter også Dimitar Atanasov. Han og kona jobber som renholdere i Hitra kommune, og bor i Fillan.

Det er ingen offisiell bulgarsk forening i øyregionen. Men Nina Dzhorova forteller at det er et eget miljø som møtes i helgene.

- Jeg har blitt kjent med mange bulgarere etter at jeg kom til Frøya, forteller hun.

Ekstraordinært valg

Dagens valg er ett ekstraordinært valg. I februar i fjor gikk nemlig Bulgarias regjering av, etter massive demonstrasjoner mot økonomiske innstramminger, høye strømpriser og korrupsjon. Landet har vært styrt av et forretningsministerium fram til at det kan dannes nye regjering etter dagens parlamentsvalg.

Kiril Dimitrov fra ambassaden forteller at det i kveld vil komme en valgdagsmåling som sier mye om resultatet, men at det endelige resultatet ikke vil være klart før om tre-fire dager.

Zhivomir Zhekow, Emanuela Stoilova, Kiril Kirilov og Miroslav Krastev vil begge gi sin stemme til nytt parlament i Bulgaria.
Emanuela har besøk av sine foreldre, Mladen og Stanka, som også får stemme i lokalene på Nordskaget