I guttedagene rodde Terje Sæther og kompisene etter sjøauren ytterst i Veisfjorden ved Daløya på Frøya.

- Vi pleide å se etter vak ute på fjorden når det var stilla, og så rodde vi ut med sluk etter båten. Det var én spesiell sluk som sjøørreten var helt vill etter, og da kunne vi få bra med sjøørret på en tur, sier Sæther og ser ut på sjøen fra barndomshjemmet på Daløya, der han nå bor.

Men det er ikke lenger som i gamle dager.

- Nå er det mange år siden jeg har sett sjøørreten vake her. Den er nesten helt borte, sier han.

Grunnen mener han er åpenbar.

- Veien stengte oppgangen [M1]

- Innerst i Veisfjorden ligger Blakstadvassdraget. Der var det fullt av blankfisk før i tiden, og jeg regner med at sjøauren vi fanget her kom derfra. Men da de bygde veien til Bua for mange år siden la de fylling tvers over vågen der bekken renner ut. Det stengte oppgangsmuligheten til de fine gyteplassene lenger opp i vassdraget. Siden da har det nesten ikke vært sjøaure å få, mener Sæther.

Nå vil han bringe Blakstadvassdraget tilbake slik det var. Han har fått med seg den fiskeinteresserte politikeren Frode Reppe(Ap) til å finne ut hvordan de skal gå frem for å grave opp veien og legge en kulvert.

- Èn dags arbeid

- Jeg møtte Terje på rypejakt, og da han fortalte om ståa til vassdraget tenke jeg at vi må gjøre noe.  Her er det et eple som henger lavt og som det går an å gjøre noe med uten at det koster for mye. Jeg ser for meg at det er én dags arbeid med en gravemaskin for å få jobben gjort, sier Reppe.

Som leder av hovedutvalg for forvaltning vil han sette restaurering av vassdraget på sakslista.

- Så kan vi jobbe videre med hvordan vi skal skaffe midler til restaureringen. Det er mulig det finnes tilgjengelige midler i sammenheng med vannforskriften, som sier at slike vassdrag skal åpnes. Jeg har i allefall varslet kommunens miljørådgiver om at dette vassdraget må prioriteres i vannforvaltningen, sier Reppe, som oppfordrer folk til å tipse kommunen om andre vassdrag som kan ha hinder for sjøørreten, eller er påvirket av forurensning.

- Mest for kommende generasjoner

Det er Sæther glad for å høre.

- Det hadde vært artig å se sjøauren vake i fjorden igjen. Jeg kommer ikke til å fiske etter den selv, det synes jeg ikke er riktig når det er så lite sjøaure. Det er mest for at kommende generasjoner skal kunne få oppleve å fiske sjøaure slik jeg gjorde. Og så hører sjøauren til her, sier Sæther.

Miljøkonsulent Øyvor Helstad opplyser at Blakstadvassdraget er tatt med i tiltaksdelen av regional vannforvaltning, som er hjemlet i vannforskriften.

- Veien fram til Bua er kommunal vei. Det er ikke avsatt midler i kommunens budsjett for å åpne kulverten. Men dette er noe vi kan jobbe med fremover, skriver Helstad i en e-post.