Da hurtigruteskipet Trollfjord la til kai ved Kysthavna på Hitra, var Berit Akseth og Gustav Gjevik fra turistbedriften Mausundgløtt raskt om bord for å kapre kunder.

- Samferdelselmessig er åpningen av kysthavna helt unikt. Nå åpner det for både transport av laks med båt, og anløp av hurtigruta, sier Gustav Gjevik.

- Når hurtigruta først er her så må vi prøve å kapre noen kunder til vår lille bedrift på Mausund, så ikke alle havner på Hitra, ler Gjevik.

- Hurtigruta åpner muligheter

De håper hurtigruteselskapet vil anløpe Hitra i fremtiden. Da åpner det seg muligheter for turismen i hele øyregionen.

- Da håper vi at noen av turistene velger å dra på opplevelsestur med oss ut til Mausund, som er en perle på kysten. Vi kan hjelpe turistene til å komme helt nære naturen og stillheten, som byfolk setter pris på. Vi kan også tilby ørn og sel-safari, fiske med krabbeteiner og torskeruser og matlaging av egen fangst. Eller dra på pub til pub i øyrekka, noe som er veldig populært, sier Akseth.

Fint for frøyværinger og hitterværinger også

Men de ønsker også å bli mer brukt av folk på Frøya og Hitra.

- Vi har erfaring med å arrangere bursdager, bryllup og søskenbarntreff. Da kan vi legge til rette for at de gjør ting sammen, som matlaging, fiske, fyrbesøk, eller overnatting i lavvo på en øde øy. De får også mye kunnskap på kjøpet, og lærer ting de ikke kan fra før, sier Gjevik.

Og selv om offentlig transport setter noen begrensninger for besøk ut til Øyrekka, så vet Mausundgløtt råd.

- Vi kan hente folk med RIB og kjøre dem ut til Mausund. Og om det blir hurtigruteanløp i fremtiden, så vil det kanskje bli mulighet for bilutleie fra Sandstad, mener Gjevik.

- Har snakket om det lenge

Harald og Hilde Torill Hevnskjel ville gjerne la seg kapre til en tur ut til Øyrekka. De er fra Hemnskjela, og benyttet sjansen til å spise middag på hurtigruta.

- Vi har lenge snakket om å dra ut til Mausund eller Halten, men det har aldri blitt sånn. Jeg har vært på Mausund i forbindelse med jobb tidligere, og for folk som ikke har vært der er det en god investering å ta en tur. Det er veldig fint der ute, sier Harald.