Førstemann (eller rettere sagt første and) to ganger ned Stusvasselva lørdag blir utropt til vinner av årets andeløp.Det som startet som en artig ide hos Ingvill Enoksen og Eva Møsåval Antonsen i Flatval grendalag, er blitt til et populært familiearrangement.

I fjor svømte 187 gule badeender på startstreken; i år blir det enda flere. Kun et lite restopplag på åtte ender er (fredag ettermiddag) uten eier. Men Enoksen tror også de blir solgt før startskuddet går, slik at de totalt 200 tilgjengelige badeendene alle før en tur ut i den våte elva.

- Vi har nå delt inn endene i ni puljer. De fem første i hver pulje går videre til tre finalepuljer med 15 ender i hver. Og da er det det tre førstepremier på 1000 kroner, tre andrepremier på 500 kroner og tre tredjepremier på 300 kroner, forteller Enoksen i timene før start.

Ideen om andreløp med badeender fikk Ingvill og Eva for flere år siden etter å ha lest om det i et blad. Men lenge trodde de det var vanskelig å finne egnet sted for et slikt race her på flate Frøya.

- Men en dag vi gikk tur i Stutvassdalen så vi at "Jo, her kan vi lage andeløp!". Så gikk vi til styret i grendalaget og fortalte om ideen. I fjor, som var første gang, fikk vi kjempegode tilbakemeldinger. Mange sa at "jo, dette vil jo bli artig for ungene", men sannheten er jo at det er veldig artig for mange voksne også når endene kappes om å komme først ned. Og i år er påmeldinga enda høyere, sier Enoksen forventningsfullt.

Grendalaget ordner med grilling og salg av kaffe og kaker. Så selv om man ikke har kjøpt seg ei and på forhånd, går det an å ta turen opp i elva for å heie på sin gule favoritt. Racet går ikke langt fra veien.

- Det er bare å kle seg etter været. Dette blir artig, sier "andemor".

Sjekk lokalavisas kulturkalender for mer info

Vel, da gjenstår det bare å si: Måtte den beste anda vinne!

Se bildene og vinnerne fra i fjor her