- Regjeringen angriper distriktene i Trøndelag. Posten skal ikke omdeles lørdag og den skal bli dyrere for folk og næringsliv i distriktene - billigere i byene, når regjeringen innfører EUs tredje postdirektiv uten kompenasjon. Samtidig kutter regjeringen investeringer i bredbånd og mobilnett, slik at utbyggingen av nødvendig digital kommunikasjon for folk og næringsliv i distriktene stanser opp. Dette er et alvorlig angrep på bosettingsmønster og næringsstruktur i Trøndelag, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) til lokalavisa Hitra-Frøya.

I dagens fylkesting svarte han på en interpellasjon fra partikollega Kirsti Leirtrø (Ap) om saken, og i et videointervju i etterkant er de to enige om at tilskuddsordninga er blitt for dårlig.

- Problemet er at tilskuddsordninga er blitt endret inneværende i år. Det har medført at brebåndsutbygginga og utbedringa av mobildekning har stoppet opp. Kommunene har gjort jobben sin, og det mangler penger til å nå målet om 100 prosent bredbånds- og mobildekning i fylket, sier Leirtrø.

- Det er dramatisk det som skjer

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener regjeringa har strupet ordninga.

- Man har strupa ordninga. Den var på 160 millioner i fjor, i år er den 50 millioner for hele landet. Det kom inn søknader for 700 millioner; Det gjenpsiler behovet. Stadig mer tjenester skal over på nett. Det er dramatisk det som skjer, mener Sandvik.

Se hele videointervjuet ved å klikke på hovedbildet (videoen er produsert av Sør-Trøndelag fylkeskommune)

Sandvik sier til lokalavisa at det er oppsiktsvekkende det som nå skjer:

- Skaper verdier for hele nasjonen

- Kombinasjonen av svekket og dyrere posttilbud, og nærmest full stans utbygging av bredbånd og mobilnett i distriktene, er oppsiktsvekkende. I Trøndelag høster vi naturressurser nasjonen og verden etterspør. Disse naturressursene ligger i distriktene og de skaper verdier for hele nasjonen, derfor må vi legge til rette for at det bor folk nært naturressursene og at bedriftene opprettholder konkurransekraft. Regjeringen gjør det motsatte, sier Sandvik.

Fylkestinget vedtok i dag en uttalelse der man ber regjeringen gjeninnføre økonomiske virkemidler for alle fylkeskommuner, slik at utbedringsarbeidet i Sør-Trøndelag ikke stopper opp.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) og Kirsti Leirtrø (Ap). (Skjermdump Sør-Trøndelag fylkeskommune)