Od-dagen har i dag gått av stabelen, og elever fra ungdomsskole og videregående har byttet ut skrivepult og kladdebok med en dag ute i arbeidslivet. Dette året skal de innsamlede pengene gå til å sikre jenters utdanning i Malawi og Etiopia, for å jevne ut de store kjønnsmessige forholdene i disse landene. Lokalavisen har tatt en prat med noen av eleven ute i aksjon.

[M1]

Malin Røstvik Martinsen og Martine Frengen-Fredriksen

8.klassse Fillan skole

Bruker OD-dagen på Mix-kiosken

- Vi har jobbet litt her før vi, forteller Martine.

Gjennom tilvalgsfaget arbeidslivsfaget, er jentene innom kiosken og yter sitt en gang i uken. Det var derfor lett å få ja da de spurte om de kunne få bruke OD-dagen på kiosken.

- Det morsomste vi gjør her er å stå i kassa, og å lage milkshake, sier Malin.

- Og den beste smaken er halloweenmilkshaken, skyter Martine inn.

Men det er langt flere oppgaver jentene forventer å bli satt til. Lage pølser, rydde i hyller og å sette inn nye varer blir nevnt som aktuelle sysler denne dagen. Det er fristelser på alle kanter for de to jentene som jobber i kiosken, men de synes det går greit å se søtsaker på alle kanter.

- Det beste med en slik dag er at vi som bor i et rikt land kan bidra for at noen andre langt borte kan få det bedre, sier Martine.

- Ungdom i Norge har jo ingenting å klage på, istemmer Malin som synes det gjør godt å bruke en dag på denne måte.

- Dessuten er det jo bedre enn en vanlig skoledag, for her slipper vi å sitte i ro hele dagen, istemmer jentene.

[M2]

Melissa Faksvåg Jobotn og Berit Fillingsnes

3PBA Frøya videregående skole

Vaffelsalg og basar på Hitratorget

- Hvorfor har dere valg å sette i stand en basar fremfor å jobbe i bedrift?

- Dette er ingen plan B, altså! Vi har jobbet ved bedrifter på OD-dager før om årene, og i år ønsket vi å gjøre noe annerledes, forteller Melissa.

- Nå håper vi bare at folk kjøper mange lodd, og kjøper mange vafler.

Premiebordet er mildt sagt imponerende, og det er nærliggende å spørre hvor de har fått tak i alle premiene.

- Det har vært lett å bli sponset med premier, innrømmer Melissa.  Hun teller på fingrene og kommer frem til at ti ulike forretninger villig har gitt vekk varer til premier.

- Og mamma har sponset vaffelrøra, skyter Berit inn.

[M3]

Steffen Ulvnes og Martin Haugen

9. klasse Fillan skole

Jobber på Jernia/Sport 1 på OD-dagen

- Guttene var svært tidlig ute med å spørre om jobb her, forteller daglig leder Kristian Kvalvik i Jernia/Sport 1. - Allerede for en måned siden var de her og forhørte seg om muligheten om arbeid, og det var lurt for etterpå har vi hatt svært mange som har spurt.

- Hvorfor synes du det er viktig å ta i mot elever til OD-dagen?

- OD-dagen har alltid gode prosjekter, og pengene går til gode saker. Slik er det dette året også. Dessuten ser jeg verdien av å gi ungdom mulighet til å prøve seg litt i arbeidslivet.

Litt lenger inn i butikken står guttene og rydder på plass vintertøy.

- Heisann gutter, jeg blir fortalt at dere var veldig i forkant når dere var på jobbjakt. Hvorfor så tidlig ute, og hvorfor akkurat her?

- Det var mange som hadde vansker med å få seg jobb i fjor, så derfor dro vi ut med en gang det ble snakk om dette på skolen, forklarer Martin.

- Vi er interessert i sport, og muligheten for å jobbe med sportstøy fristet veldig. Derfor ønsket vi oss hit, innrømmer Steffen.

Begge guttene synes det er veldig flott å kunne bidra for å bedre situasjonen for vanskeligstilte jenter i Etiopia og Malawi.

- Tenk, her sitter vi i Norge og klager på at vi får gå på skolen, mens de jentene i de landene der nede ikke ønsker seg noe annet enn skolegang, sier Steffen ettertenksomt.

- Vi klager mye, og har lite å klage på supplerer Martin.

- Tenk at vi ble plukket ut til dette intervjuet! Vi er heldige vi!, utbryter Steffen.