Sist mandag var representanter fra det store konsulentfirmaet PricewaterhouseCopper (PwC) på Frøya. Her hadde de intervjuer med beredskapsledelsen som deltok under slukkingen av den store lyngbrannen sist vinter.

Selskapet, som driver blant annet med gransking og revisjon, er engasjert av justis- og beredskapsdepartementet til å utarbeide en ny rapport om brannene på Frøya, Flatanger og i Lærdal.

Etter at fylkesmannen hadde gitt mye ros til hvordan Frøya kommune og brannvesenet håndterte brannen, vakte det oppsikt og forargelse da Direktoratet for brann- og beredskap kom med sin rapport. Her ble det konkludert med at de lokale brannsjefene hadde kommet til kort, og at det hadde vært uklar ledelse.

Kraftige reaksjoner på rapporten

Frøyabrannsjef Andreas Kvingedal stilte seg uforstående til konklusjonen, og han fikk støtte fra flere som hadde vært involvert ,i at dette ikke kunne stemme.

Hitra-brannsjef Dag Robert Bjørshol skrev selv en evalueringsrapport til Direktoratet for sikkerhet og beredskap(DSB), der han gikk i sterkt forsvar for ledelsen til Frøya-brannsjef Andreas Kvingedal under storbrannen.

Mener rapporten var politisk

Og Bjørshol kritiserte DSB for å ha laget en politisk rapport:

«For undertegnede fremstår det som om direktoratet via storbrannene vinteren 2013/2014 bringer til torgs synspunkt som harmoniserer og fremmer eget syn relatert til tidligere fremlagt brannstudie, hvor fortreffeligheten med større brannvesen fremheves», skrev Bjørshol.

Kan komme nye konklusjoner

At departementet nå har bestilt en ny rapport om brannen, kan tyde på at de ikke vil slå seg til ro med direktoratens konklusjoner om hvordan de lokale brannvesenene taklet storbrannene i vinter.

- Det kan ha noe med brevene som er sendt. At det er derfor PwC er innleid, sier frøyabrannsjef Andreas Kvingedal.