Mer enn halvparten av båtskadene skjer i måneder der båten er lite eller ikke i bruk. Folk glemmer at de er båteiere i vinterhalvåret, mener If.

De første ni månedene i år er det innmeldt 8.659 båtskader til forsikringsselskapene på landsbasis. Det er 30,6 prosent mer enn i samme periode i 2013. Erstatningsutbetalingene nådde hele 406,3 millioner kroner, noe som er økning på hele 37,9 prosent, viser tall fra Finans Norge.

Stormer og kraftig nedbør har herjet over store deler av Norge de siste dagene, og skademeldingene strømmer nå inn til forsikringsselskapene.

Bare 45 prosent av skadene skjer i de typiske båtmånedene mai, juni, juli og august. Hele 55 prosent av båtskadene skjer i måneder der båten enten ikke er i bruk, eller brukes lite, skriver If i en pressemelding. Det ble innmeldt omtrent like mange båtskader i desember som i båtmåneden juni, viser en analyse forsikringsselskapet If har gjort av skadetallene i 2013.

- Både unaturlig og urovekkende

– Det er både unaturlig og urovekkende. Mange glemmer tydeligvis båten når sommeren er over, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If i en pressemelding.

Mange skader skjer fordi båter ikke tas opp på land i tide.

– Høst og vinter dominerer synkeskader med selvlensende båter som blir liggende ute. Løv og is kan tette igjen lensehullet, og da blir båten fort selvsynkende i stedet for selvlensende, sier assurandør Bjørnar Olsen.

Olsen besøker ofte båthavner for å sjekke hvordan eierne tar vare på båtene sine.

– Dårlige fortøyninger fører ofte til ødeleggelser. Når vinden tar tak, kan båten slite seg eller slå mot brygga. Resultatet blir fort skader i skroget. Det beste er å bruke rykkdempere foran og bak i fortøyningene, sier Olsen.

Se til båten ofte

Dersom du ikke har tenkt å bruke båten i vinter, så bør den settes på land, er det klare rådet fra Olsen.

– Uansett om båten ligger i sjøen eller står på land, så er hyppig og grundig tilsyn viktig. Å kaste et blikk på båten fra avstand når man likevel kjører forbi er ikke godt nok. Enkelte farer og skader er da umulig å oppdage. Gå om bord i båten, og åpne gjerne dørkluker for å se at alt er i orden, sier Olsen.