Navn: Bodil Birkeland

Bor: Helgebostadøya

Jobber med: Osteprodusent ved Hitra gårdsmat

- Hva er det første du gjør om morgenen?

- Nå før jul er det rett ned i ostekjelleren klokken 06.00 for å pakke ost. Og det gjør jeg hele dagen. Jeg er nesten vettskremt over hvor mye ost vi har solgt.  Vi står også på Bondens marked i Trondheim, og til søndagen tror jeg vi er nesten tomt for ost. Det er da man gleder seg til jul.

- Hvilke juleforberedelser har du gjort så langt?

- Det er litt dumt at man er så selvsentrert rundt bedriften før jul, så jeg nesten ikke gjort noen juleforberedelser. Jeg møter forståelse for det fra de rundt meg. Men sylte og pølse og julepålegg laget jeg i høst. Og jeg har en god vaskehjelp og en datter som lager julegodteri. Og på bondens marked kjøper jeg lefse, sild og annen julemat.

- Hva betyr jula for deg?

- Det er ro og fred, når jula endelig kommer. Det er utrolig deilig. Og turer i marka på Helgebostadøya, Skumfossøren, Håvikfjellet og Tonningen.

- Hva ønsker du deg til jul?

- Det er å ha det veldig rolig og stille, og at jeg ikke trenger å ta ansvar for noe. For meg er jula en avslutning på et voldsomt kjør.

- Hvem vil du framsnakke i dag?

- Svigermoren min Solfrid Sæther, som gjør alt for alle. Hvis noen trenger hjelp til noe, eller har et behov, så stiller hun opp, og er alltid like glad og hyggelig. Og når jeg kommer til henne er det som å komme til verdens beste hotell uten noe stress. Hun tar seg aldri betalt for noe, lønna får hun i himmelen sier hun.

- Hva er du mest stolt over å ha oppnådd?

- Rent personlig er det Dagros-prisen, for god dyrevelferd. Og jeg er stolt over å få lov til å spille på Hitra volleyball-lag.

- Hvordan avslutter du en samtale?

- Takk for praten, pleier jeg å si.

- Da får du ha takk for praten du også, og god jul.

- God jul til deg også.