Alexandra Bech Gjørv, administrerende direktør i Sarepta Energi AS, har overfor lokalavisa Hitra-Frøya laget ei punktliste over det selskapet mener kan bli de lokale effektene av vindkraftutbygging på Frøya.

- I den senere tid har Hitra-Frøya trykket flere innlegg som stiller seg kritisk til vindkraft som energipolitisk virkemiddel, og i særdeleshet til den planlagte utbyggingen på Frøya i regi av Sarepta Energi AS, sier Gjørv og vil korrigere det hun kaller enkelte misforståelser.

- Det er ikke et motinnlegg mot dem som stiller seg skeptisk til ideen om vindkraft. Enhver står som kjent fritt til å ha sin egen mening om energipolitikken, understreker Gjørv.

Erfaringer fra andre utbygginger viser at de lokale effektene av vindkraftutbygging er mange, sier direktøren:

  • Lokal verdiskaping utgjør ca. 50 prosent i både anleggs- og driftsfasen. (Jf. Rapport fra Ask -Rådgivning)

  • Flere varige arbeidsplasser

  • Teknologiutvikling

  • Årlig kommunal eiendomsskatt – på Frøya blir dette ca. kr. 3,6 mill (takstgrunnlag på 525 mill)

  • Økt sysselsetting og økt lokal verdiskaping gir også større personskatteinntekter til kommunen

  • Innbyggernes syn på vindkraft blir som regel mer positiv etter at vindkraftverket er på plass. (Jf rapport fra Enova/NTS Gallup 2009)

  • I 2014 var det totale strømforbruket (industrien og husholdningene) 114 GWh på Frøya og 79 GWh på Hitra, til sammen 193 GWh. Frøya vindkraftverk er estimert til årlig å produsere mellom 180 og 200 GWh. Frøya vindkraftverk vil dermed produsere strøm tilsvarende forbruket på Hitra og Frøya.

Gjørv sier at Sarepta forholder seg forholder seg til at selskapet har fått konsesjon for å bygge ut Frøya vindkraftverk.

- Vårt mål er å gjennomføre dette på en åpen og ryddig måte. Våre mål er å bidra til utvikling, vekst og velstand på et forretningsmessig grunnlag og at vi gjennom handling viser at vi tar natur og miljø på alvor. Vi bidrar med vår del av nasjonale klimamål og har mål om å bli anerkjent som en pålitelig og ordentlig nabo og samarbeidspartner, sier Gjørv.

Ikke dystert: Det er ikke hold i dystre spådommer fra vindkraftmotstnderne, mener Alexandra Bech Gjørv, administrerende direktør i Sarepta Energi AS.