29. januar 2014, klokka 10.56

På dette tidspunktet fikk 110-sentralen melding om brann ved Litjvatnet like innenfor Sistranda. Klokka 11.04 ble det kjørt full utrykning. Johan Pettersen var blant de første av brannmennene som kom til plassen. Der hadde skoleklassene fra Sistranda brått måttet avslutte skøytedagen.

- Det brant i en sirkel på kanskje 30 diameter opp etter berget. Det var bortimot vindstille da vi kom. Men bare mens vi hadde ut utstyret, så økte vinden på. Og da brannen nådde over den haugen, så satte den fart, forteller Johan Pettersen.

Tre timer før dette satt varabrannsjef Johan Pettersen på kontoret sitt og forberedte et innlegg han skulle ha for kommunestyret. Han skulle informere om hvorfor brannvesenet hadde gått til skrittet å innføre totalforbud mot åpen ild. Frosten og det tørre været over lang tid hadde gjort at det var stor brannfare, og i løpet av de siste ukene hadde brannvesenet både på Frøya og Hitra vært ute og slukket flere mindre lyngbranner. Og storbrannen i Flatanger var nettopp slukket.

Over 300 deltok i slukkingen

Det ble kjapt satt i gang et stort apparat. Brannfolk fra Nordskaget ble sendt ut ved Ervikvatnet for å forsøke å stoppe brannen fra den siden. Trønderenergi - som hadde firehjulinger - ble kalt inn tidlig.

[M]

I løpet av de nærmeste timene hadde man fått inn støtte fra Trondheim og seks andre trønderske brannvesen, sivilforsvaret, Røde Kors, og militærhelikoptrene som var brukt i Flatanger var på vei. Mange frivillige meldte seg for å hjelpe. I løpet av det nærmeste døgnet deltok sannsynligvis over 300 mennesker i arbeidet. I løpet av kvelden og natta kjempet mannskapene med å holde flammene i sjakk. Man sleit med dårlig kommunikasjon og slanger som frøys til. Hellet var at vindretning og vindstyrke holdt seg stabil.

- Vi hadde en del ting med oss. Det at vannene var islagte gjorde at vi kunne kjøre over dem med folk og utstyr, og kom lettere til brannen. Og så skriftet ikke vindretningen. Om vi haddde fått en dreining slik at brannen hadde spredt seg i retning Sistranda, så hadde vi fått en helt annen situasjon, sier varabrannsjef Johan Pettersen.

26 timers kamp mot flammene

Etter at brannmannskapenee hadde holdt ilden i sjakk inne i hauan gjennom hele natta, kunne helikoptrene gå i lufta da morgenlyset kom. De drev effektiv slukking, og det tok ikke mange timene før man så at man ville få kontroll før brannen nådde boligområdene.

Klokka 13.43 kunne brannsjef Andreas Kvingedal gi følgende beskjed over sambandet: "brann avklart - kun etterslukking". Etter nesten 26 timers kamp mot flammene kunne man konstatere at Sistranda trimhytte og ei enkel koie var tatt av flammene, store mengder lynghei var brent ned, og en fra hjelpekorpset hadde forstuet en fot. Verken liv eller boliger hadde gått tapt.