Lokalavisa Hitra Frøya har tidligere skrevet om den tapre 19-åringen fra Frøya, som fikk sjokk da hun fikk konstatert leukemi etter å ha merket at noe var galt med kroppen sin.

- Høydose cellegift var ikke nok

Hun skulle egentlig få en beinmargstransplantasjon i disse dager på Rikshospitalet i Oslo. Så kom kontrabeskjeden.

- Jeg kunne ikke ta beinmargstransplantasjonen likevel fordi høydose cellegiftbehandlingen i høst ikke var nok til å holde kreften unna frem til transplantasjonen. Kreftcellene kom tilbake, sier 19-åringen.

- Hva tenkte du da du fikk den beskjeden?

- Jeg ble redd og fortvilet naturligvis. Det var en tøff beskjed å få, forteller Vilde Jektvik.

- Får ny medisin som første i Norden

[M]

På St.Olavs hospital i Trondheim, prøver de ut en helt ny type immunterapi, som heter blinatumomab. Den er utviklet i USA og ble godkjent der så sent som 3. desember i fjor.

- Jektvik er den første i Norden som får prøve denne medisinen. Den fungerer slik at den styrker immunforsvaret og angripe kreftcellene ved å føre de styrkede cellene nærmere kreftcellene. Vi gir den til henne fordi hun er i en vanskelig situasjon, forteller avdelingssjef hos avdeling for blodsykdommer på medisinsk klinikk, St. Olavs hospital, Anders Waage, til lokalavisa Hitra-Frøya.

Han har fått lov av Jektvik til å fortelle om behandlingen.

- Vil dere bruke denne medisinen på andre pasienter framover?

- I tilfeller hvor det er pasienter som er i en vanskelig situasjon, vil vi nok gjøre det, fordi den har gode resultater, sier Waage.

Jektvik er glad for å få prøve en helt ny medisin etter at høygiftscellekuren ikke fungerte. Gjennom innsats fra familien og St.Olavs hospital fikk hun tak i medisinen før den egentlig er på markedet.

- I og med at medisinen ennå ikke er på markedet, var den svært vanskelig å få tak i. Men vi klarte til slutt å få bestilt en dose til en 4 ukers kur. Leveringstiden ble oppgitt til 4 uker. Den ble sendt fra USA via Sveits og videre til Norge. Dette var litt for lang tid for meg da leukemien utviklet seg raskt, forteller Jektvik.

- Vi klarte sammen med St. Olavs å få redusert leveringstiden til 2 uker og kom dermed i gang med behandlingen sist mandag. Studiene som har pågått i flere land de siste årene, viser at ca. halvparten har god effekt av den nye medisinen. Nå er jeg spent på om jeg responderer bra på den nye medisinen, fortsetter hun.

- Flott at så mange bryr seg

For å gi folk som lurer på hvordan det går med henne framover, har Jektvik opprettet en egen blogg, der hun åpenhjertig deler sine opp-og nedturer i kampen mot leukemi.

- Det er en fin måte å fortelle folk hvordan det går med meg, fordi det er mange som lurer på hva som er greit å spørre om når en er syk. Å kunne dele det som skjer med meg med alle på en gang, gjør også at man slipper å gjenfortelle så mye. Når jeg nå ikke er så kvalm som jeg var tidligere på grunn av cellegiften, er det greit å ha noe å bruke tiden på, mens jeg ligger på St.Olavs også, mener frøyværingen.

- Hva slags respons får du?

- Jeg har fått veldig flotte tilbakemeldinger og det føles godt at så mange bryr seg. Det gir meg en ekstra dose positivitet som kommer godt med.

- Skal bli frisk

Gjennom ungdomsgruppen i kreftforeningen har hun også blitt kjent med Elise. Hun hadde kreft for noen år siden, men ble frisk.

- Man kan ikke se at Elise har hatt kreft i det hele tatt i dag, så det gir meg økt motivasjon til å bli frisk og få det livet man hadde før tilbake.

For Jektvik har klare mål om å returnere til håndballbanen hvor hun både spilte på seniorlaget, dømte kamper og trente Frøyas J16-lag sammen med sin venninne Magnhild Myrseth.

- Jeg skal bli frisk og jeg skal tilbake til håndballbanen. Fra håndballbanen vet jeg hvor viktig det er å være positiv og ha troen, så det tar jeg med meg når sykdommen gjør hverdagen tung, forteller Vilde Jektvik avslutningsvis.