Salmar fikk i februar tillatelse fra fylkeskommunen til å etablere et nytt oppdrettsanlegg ved Salatskjæra nord for Bogøya. Nå har Norges fiskarlag og Fiskarlaget Midt-Norge engasjert seg i saken, og har sendt klage på avgjørelsen til fylkeskommunen.

- Ikke mulig å fiske

- Grunnen til at vi klager er at vi ønsker å bevare de gode fiskeplassene og krabbefeltet som oppdrettsanlegget blir liggende over. Det blir ikke mulig for fiskerne å bruke dette området når oppdrettsanlegget kommer på plass med lange forankringer til alle kanter, sier Marianne Sandstad, daglig leder i Fiskarlaget Midt-Norge.

Både Fiskeridirektoratet, Fylkesmannen, Frøya kommune og det lokale fiskarlaget hadde protestert mot etableringen, blant annet av hensyn til  nærliggende gytefelt for kysttorsk, og krabbefelt.

Fylkeskommunen la derimot mest vekt på Mattilsynet tilrådning, som mente at det ikke var grunnlag for å avslå søknaden ut fra hensyn til det biologiske mangfoldet, økologiske effekter eller naturmiljø for øvrig. Tillatelsen ble gitt på betingelse av at Salmar bruker en av sine ”Grønne” konsesjoner, med blant annet  bruk av rognkjeks som rensefisk mot lakselus. Og at de trekker inn en annen konsesjon på Hitra.

- Livredde for krabbebestanden

Men Fiskarlaget påpeker i klagen at ”Grønne” konsesjoner ikke medfører nye begrensninger på type eller mengde legemidler som brukes til kjemisk avlusning.

- Det er dokumentert at lusemidler som inneholder flubenzuroner har innvirkning på skallskiftet til krepsdyr. Men vi vet alt for lite om hvilken effekt det kan ha på krepsdyr i nærheten av oppdrettsanlegg. Vi er livredde for at det kan ha negativ effekt på krabbebestanden, sier Sandstad.

- Kan bli mer krig

Hun mener også at fylkeskommunen burde lagt mer vekt på frarådningene.

- I de fleste tilfeller klarer vi å finne løsninger sammen med oppdrettselskapene, og fiskerne har vært flinke til å si ja. Men i dette tilfellet føler vi oss overkjørte av fylkeskommunen. Det er ganske spesielt at de gir tillatelse til et oppdrettsanlegg, når både fiskeridirektoratet, fiskarlagene, fylkesmannen og Frøya kommune går i mot. Hva er hensikten med å spørre oss, når vi allikevel ikke blir hørt. Jeg synes ikke fylkeskommunen har gjort jobben sin, mener Sandstad, som er redd for at Fylkeskommunen overprøver dem flere ganger.

- Fiskerne rundt Mausund og Frøya vet hvor viktig det er med oppdrett, og har gått i mot på få plasser. Men det går en grense, og hvis flere viktige fiskeplasser forsvinner på grunn av oppdrett, så kan det bli mer krig. De kan ikke si ja til alt, mener Sandstad.