Rett før verdens største klimakampanje kan WWF melde om flere norske påmeldte enn noen gang tidligere.

Per fredag ettermiddag er 422 bedrifter og 185 kommuner registrert som Earth Hour-deltakere – i likhet med en lang rekke ikonbygg, skoler, barnehager, organisasjoner, kirker og trossamfunn. Nærmere 55.000 nordmenn har meldt seg på Earth Hour-eventet på Facebook.

- Det er veldig gledelig å kunne slå fast at svært mange nordmenn kommer til å bruke Earth Hour til å vise klimaengasjementet sitt, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Sammen med barneombud Anne Lindboe har hun denne uken oppfordret voksne til å vise klimaengasjement – også for barnas skyld.

Fra Svalbard til Antarktis

- I år bidrar Norge mer enn noengang til å gjøre Earth Hour til en ekte, global kampanje: Nordmenn skal slukke lyset nesten fra pol til pol, sier Nina Jensen.

I Antarktis skal den norske forskningsstasjonen Troll slukke lyset – og på Svalbard slukkes lysene blant annet på hoteller, i butikker, kirker og museer.

På det norske fastlandet skal lysene slukkes fra Gamvik i nord til Lindesnes i sør. Blant fylkene ser Hedmark ut til å ende som det mest entusiastiske Earth Hour-fylket, med 20 av 22 kommuner påmeldt.

Blant kjente bygg og landemerker som slukker lyset er Slottet, Stortinget, Holmenkollen, Operaen og Oslo S i hovedstaden, Fredriksten festning i Halden, Slottsfjelltårnet i Tønsberg, Viking stadion i Stavanger, Fløirestauranten, Tracteuren og Gamlehaugen i Bergen, Nidarosdomen og Lerkendal i Trondheim og Domkirken i Tromsø.

172 land og områder

Internasjonalt skal 172 land og områder, mer enn 1.200 landemerker og nærmere 40 steder på UNESCOs verdensarvliste delta på Earth Hour.

- Det gjør årets markering til den største noensinne – og påmeldingene fortsetter erfaringsmessig å komme helt fram til lysene slukkes, sier Nina Jensen.

Mange hundre millioner mennesker ventes å delta under Earth Hour lørdag kveld. I ulike land og områder markeres begivenheten på svært forskjellige måter. I Norge ligger det an til den mest fantasifulle Earth Hour noensinne.

Flyktninger planter trær

Her er noen smakebiter på Earth Hour-hendelser rundt om i verden:

·        I en flyktningeleir i  byen Sulaimaniya i Kurdistan skal Earth Hour blant annet markeres med planting av 70 trær.

·        Australia har satt klimaendringer og matproduksjon på Earth Hour-agendaen. Det er planlagt mer enn 1.000 markeringer, deriblant pop-up middager som feirer australske bønder og mat, og det er blitt gitt ut en egen Earth Hour-kokebok.

·        WWF-Russland planlegger å samle 100.000 underskrifter mot oljeutvinning i Arktis.

·        «Energidansegulv» ved Eiffeltårnet i Paris. Jo hardere folk danser, desto høyere spiller musikken.

·        «Selvlysende» zumba-party på Filippinene, zumba-maraton i Chile og zumba-dance off på Madagaskar.

·        I Cape Town i Sør-Afrika blir det filmfremvisninger drevet på strøm produsert av spesielle sykler. Ditto i Taipei, Taiwan.

·        Madrid i Spania: Sykkelkonkurranse med spesielle sykler som produserer fornybar energi.

·        Når lysene slukkes på Brandenburger Tor i Berlin, vil 13 oppblåsbare kloder bli tent – hvorav den største har en diameter på 3 meter og forestiller vår egen jordklode.

·        I Finland skal mer enn 1.700 mennesker ha innendørs Earth Hour-piknik.

·        I Storbritannia har WWF-UK gått i partnerskap med Sustainable Restaurant Association (SRA) og tilbyr middag med levende lys (candle lit dinners) over hele landet kombinert med fundraising (add to the bill).

·        WWF-Brasil skal spre en underskriftskampanje for å kreve tiltak mot den verste vannkrisen landet har opplevd på 70 år. Det blir også konsert på Ipanema-stranden i Rio de Janeiro – mer enn 8.000 mennesker er forventet å komme!

·        Skolebarn i Gabon, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo deltar i en regional kunstkonkurranse med klimaendringer og jordkloden som tema.

Les nyheter og se påmeldte på www.earthhour.no