Hitra FK gutter 13 debuterer i år på Storsjøcupen og er i full gang med innsamlingen til sommerens høydepunkt.

For å finansiere turen til Östersund har de solgt lodd og nå starter de opp en aksjon med å samle inn gamle mobiltelefoner i samarbeid med Telenor og Norges Idrettsforbund. Laget har som mål å samle inn over 200 mobiltelefoner, som de får 30 kroner per stykk for.

- Gutter 13 besøker sitt nabolag i starten på juni for å samle inn telefoner, i tillegg kan brukte telefoner leveres på Hitra Idrettspark i hele juni, sier trener Ola Vigdal.

Kjetil Jansrud med på laget

Kjetil Jansrud, alpinist og gull-vinner fra Sotsji-OL er Telenors miljøambassadør, og forteller hvorfor det er bra å samle inn gamle mobiler.

-Det er naturlig for meg som vintersportsutøver å engasjere meg i en kampanje med så tydelige miljøbudskap. Uten snø, ingen moro på ski, hverken for meg eller for morgendagens skikjørere, sier Jansrud.

I tillegg gir det inntekter til idrettsklubbene.

- Jeg er ambassadør for denne kampanjen fordi jeg har tro på konseptet. Det blir ingen olympiske gull uten ressurser til grasrota, og her er Telenor med på å bygge idrettsklubber stein på stein. Vi vet at det ligger nesten 10 millioner brukte mobiler der ute, en kjapp hoderegning viser at det blir 300 millioner kroner i potensielle inntekter for idretten. Dersom jeg var 13 år i dag ville jeg med en gang begynt å lete gjennom hele huset på jakt etter brukte mobiler, og jeg er sikker på jeg ville funnet flere, sier Jansrud.

90 prosent kan gjenbrukes

Det er mange gode grunner til å ikke kaste mobiltelefonen i søpla, i følge Telenor.

- Når elektroniske produkter havner i søpla, kan giftige kjemikalier lekke ut og havne i naturen. Og der hører de ikke hjemme. En mobiltelefon skal derfor aldri kastes i søpla, men resirkuleres. Da kan brukte mobiler faktisk gjøre nytte for seg.Gamle mobiler er nemlig potensielle resurser. Mange komponenter i din mobil kan nemlig brukes om igjen, faktisk hele 90 prosent av en mobiltelefon kan gjenbrukes. Inne i telefonen finnes det også metaller og mineraler som man kan ta ut og bruke igjen. Da reduseres behovet for ressurskrevende nyutvinning. Dette kalles «urban mining». De innsamlede mobilene av beste kvalitet blir restaurert og sendt ut på nye markeder. Ved å levere inn gamle mobiler kan alle bidra til at miljøskadelige stoffer håndteres effektivt og forsvarlig, samtidig som din mobil gir andre nye muligheter, skriver Telenor på sine nettsider.

I løpet av 2015 har kampanjen som mål å samle inn 100.000 brukte mobiltelefoner.