Ordførere og rådmenn fra Snillfjord, Hitra og Frøya møttes sist fredag på Naz Perver på Hemnskjela, der de diskuterte en eventuell sammenslåing av de tre kommunene.

Ett spørsmål var hvem som skal utrede konsekvensene ved en eventuell sammenslåing.

Hitra formannskap har tidligere sendt forespørsel til Snillfjord og Frøya om å betale Telemarkforskning for å utrede konsekvensene ved sammenslåing, men Snillfjord og Frøya mener de best kan gjøre utredningen selv.

I siste formannskap spurte ordfører Ole Haugen om rådmannens administrasjon er kapabel til å foreta en slik utredning.

Ikke tilrådelig å vurdere selv

Rådmannen mente fremdeles at det ville være best å la Telemarksforskning gjøre utredningen.

- Kompetansen er bra hos oss, men ikke fullgod på forskningsmessig tilnærming, som er et eget fag. Administrasjonen har store utfordringer med pågående utviklingsoppgaver som det ikke er ønskelig å sette på vent. Vi står foran avvikling av sommerferie, samt valg til høsten med konstituering  og folkevalgtopplæring. Ser helst at Telemarksforskning tar jobben. Det er ikke ønskelig eller tilrådelig å ta dette selv, mente rådmann Laila Eide Hjertø i følge protokollen.

Enige om felles utredning

I møtet ble de derimot enige om at Telemarksforskning skulle gjøre utredningen for alle kommunene. Dette arbeidet skal startes i august.

Det ble enighet om at rådmennene skal skaffe kunnskapsgrunnlag som omfatter lokalisering av tjenester i en eventuell ny kommune.

Rådmennene skal også sørge for at politikerne i de tre kommunene blir "koblet på " utredningsarbeidet, for å sikre politisk fornakring og for å bidra til å utvikle en felles kultur i en eventuell ny kommune. Dette må være på plass når de nye kommunestyrene er klare etter valget til høsten.