- Det vi reagerer på er at byggingen av boligblokker i Litjslokheia vil ødelegge et naturområde som mange benytter seg av i dag. Det vil også fjerne mye sollys for de som bor der fra før av og medføre en stor oppgradering av veien som er der, sier Seenithamby.

Derfor har han og de andre nå invitert politikerne i kommunen på befaring slik at de kan se forholdene på nært hold.

- På søndag klokka 14 kan de som vil komme, så vi skal ringe og prøve å få med så mange som mulig, oppfordrer han.

Fristen for å komme med innsigelser til reguleringsforslaget er 1.september.

Les hele brevet her

Naboene har utformet et brev, som vi gjengir i sin helhet nedenfor:

"Viser til forslag til reguleringsplan og VA-plan for Litjslokheia boligområde.

Beboerne i Fillaunveien, Postveien, Litjslokveien, Slokheiveien og Blåskogveien ser behovet for og stiller seg positive til at det reguleres nye boligområder i Fillan. Etter en gjennomgang av forslaget til reguleringsplan og VA-plan for Litjslokheia ser vi det uansett nødvendig å påpeke en del momenter.

Lesbarhet/Forståelighet

Beboerne er av den oppfatning at det er av ytterste viktighet at en så viktig plan som en reguleringsplan er, må være forståelig og lesbar også for menigmann. Det oppleves ikke at forslaget som er lagt ut på høring er lett lesbart eller spesielt oversiktlig.

Arealplan og silhuett

Området som foreslås regulert er det av eiendommen 93/1 som i arealplaner satt av til boligformål. Vår oppfatning er at arealplanens avgrensninger mellom boligformål og friluftsformål er av svært grov art, hvilket forutsetter litt «fingerspitzgefühl» når en skal avgrense reguleringsplanens boligområder. Vi føler at dette mangler i det framlagte forslaget.

Det kan se ut som om områdene avsatt til boligformål er forsøkt utnyttet i så stor grad som mulig, med lite hensyn til topografi og eksisterende bebyggelse. Området avsatt til friluftsformål i arealplanen er i høyeste grad grovskissert og tar, på grunn av sin grove utforming, lite hensyn til hvilke områder som er mest brukt til turformål og som derfor vil være viktigst å ta vare på. Dette blir spesielt fremtredende når forslaget til reguleringsplan plasserer to store boligblokk-tomter (BB 2, BB 3) midt i den mest brukte oppfartsløypa til toppen av Litjsloka.

En slik plassering av tomtene BB 2 og BB 3 vil sterkt hemme allmennhetens tilgang til friluftsområdet.

Fillan har pr dags dato ingen etablert høyhusbebyggelse, men det er under oppføring 5-etasjers hotell i Fillan sentrum, samt at det er planlagt boligblokker ved Mediahuset. Dette er en god plassering som ikke skaper vesentlige silhuettforandringer i Fillan.

Vi er av den oppfatning at all høyhusbebyggelse må begrenses til et avgrenset område, og Fillan sentrum er det naturlige valget. Vi kan ikke se noen god årsak til at det skal være formålstjenlig å bygge boligblokker på de høyeste toppene rundt Fillan.

Hensyn til eksiterende beboere og naturinngrep

De skisserte boligblokker er illustrert fra den eneste himmelretningen hvor silhuetten ikke vil bli fremtredende mot Litjsloka. Fra alle andre himmelretninger vil silhuetten bli dominerende. Det er også i disse områdene flertallet av dagens eiendommer ligger. For svært mange boliger vil en utbygging av BB 2 og BB 3 medføre at miste all eller store deler av kveldssola, og som kjent er de på kveldstid man er hjemme og faktisk kan nyte den lille sola vi har.

For områdene fra og med BB 2 og sør og vest er det skissert store naturinngrep for å føre fram vei og VA. Vi kan ikke se at det er økonomisk eller etisk forsvarlig ut i fra de store naturinngrepene som må til for å bebygge et område som er preget av nakent berg. Både for naboene og på god avstand, vil dette medføre store sår i landskapet. Dette vil være skjemmende både for Fillan og Hitra.

Alternativer

Vi ser ønsket for å komme til i områdene rundt BKS 3 og på «baksiden» av Litjsloka, men mener den skisserte løsningen er lite egnet. Gjennom å samarbeide med eieren av 91/1 kunne en ha hatt lett tilgang til dette området uten omfattende naturinngrep. Det er for oss uforståelig at et slik samarbeid ikke er blitt søkt, og vi mener det påpeker en signifikant svakhet ved reguleringsplanen. En fremtidig utvidelse til «baksiden» av Litjsloka vil frigjøre et stort areal som vil være svært attraktivt for boligbygging, og vi mener det er langt mer fremsynt å ta i bruk dette området.

Beboerne i området er innforstått med at det kommer flere tomter og skjer en viss fortetting. Vi er dog tydelige på at det uansett må tas et visst hensyn til eksisterende beboere. Vi ber administrasjonen og politikerne om å tenke seg om og ikke ta til takke med hva som helst. Det bør ikke være kun antall boenheter som er viktig, men også hvilke kvaliteter disse boenhetene og eksisterende bebyggelse vil inneha. Vi er opptatt av at Fillan skal være et attraktivt og trygt sted å bo, og for å få til dette er vi avhengige av å ta vare på de få sentrumsnære friluftsområdene vi har. Dette gjelder også de områdene som i dag er i utstrakt bruk for å komme seg til toppen av Litjsloka. En gangvei mellom to blokker vil ikke ivareta denne funksjonen, men vil bli et hinder for bruk av området.

Veiføring og trafikkavvikling

Det foreslått regulerte området har i realiteten kun én mulig veitilknytning – via Fillaunet. Denne veien er bratt og svingete og er ikke for dimensjonert til den økte trafikkbelastningen som en utbygging av 150 boenheter i Litjsloka boligområde vil medføre. Gitt at det allerede er trafikale utfordringer, spesielt på vinters tid, vil det kreve større utbedringer av veien for å i det hele tatt tilfredsstille trafikkøkningen som vil komme ved en utbygging av områdene BFS 1, BFS 2, BFS 3, BFS 4, BKS 1 og BB 1. I tillegg kommer trafikksikkerhetsmessige utfordringer, spesielt med tanke på myke trafikanter. Det er et absolutt krav at det må opprettes egen gangvei/fortau på tilførselsveiene.

Vi er av den oppfatning at det ikke er kapasitet på Fillaunveien til å betjene flere boligenheter enn det som tidligere estimert (20-30 boenheter) og er skissert i områdene BFS 1, BFS 2, BFS 3, BFS 4, BKS 1 og BB 1.

Gitt at det også er under utarbeiding regulering for et område langs fv. 714 fra avkjørsel til Postveien og i retning Fillvatnet, samt at det er vedtatt stenging av Postveien ved barnehagen, må det stilles spørsmål om avkjørselen fra fv. 714 til Postveien må oppgraderes til rundkjøring. Gitt at store deler av boligfeltene vest for 714 i Fillan vil ha denne som eneste avkjørsel er det av avgjørende viktighet at denne er oversiktlig, trafikksikker og riktig dimensjonert.

Vi krever at:

  • Reguleringsplanen avgrenses til områdene BFS 1, BFS 2, BFS 3, BFS 4, BKS 1 og BB 1.Regulering av BFS 6 kan reguleres, forutsatt at det tas ytterligere hensyn til eksisterende naboer.

  • BFS 5, BB 2, BB 3, BKS 2 og BKS 3 tas ut av planen. Likeså all vei sør/vest for BFS 4.

  • Områder for blokkbebyggelse må være forutsigbar. Det må avsettes allerede i arealplan hvilke områder som er aktuelle for slik bebyggelse. Per dags dato bør Fillan sentrum være eneste område avsatt til høyhusbebyggelse.

  • Fillaunveien, Blåskogveien og Postveien (fra avkjørsel ved Kystmuseet til Fillaunveien) må oppgraderes tilsvarende Stantens Vegvesens vegstandard A1 med 5m bredde og med fortau/gangvei, jf. Statens Vegvesens håndbok N100 – Veg- og gateutforming.

Vi vil i tillegg oppfordre om at det blir tatt kontakt med grunneieren av 91/1 med sikte på å i fellesskap skape en god veitilførsel til området «bak» Litjslokheia med sikte på å få plass til ytterligere boligutbygging mm."