Trøndersk Kystkompetanse har fått i oppdrag av Hitra- og Frøya kommune å få flere unge, utflytta øyværinger hjem igjen. I samarbeid med lokalavisa Hitra-Frøya inviteres derfor utflytta øyværinger og andre med interesse for øyregionen, til et Øyværingstreff torsdag 10. september på Dokkhuset i Trondheim.

Nåværende og fremtidige behov

Hitra og Frøya er i vekst og behovet for arbeidskraft vil øke i tida framover.På øyværingstreffet hvor både næringsliv, kommuner og framtidig arbeidskraft vil være til stede, skal karrieremulighetene i øyriket løftes frem.- Bedrifter i fra øyregionen er inviterte til å delta på arrangementet, forteller leder for arrangementet, Aleksander Fjeldberg.

Så langt har bedriftene Lerøy Midt, Eiendomsmegler 1, Hitramat, Hitra Anleggsservice, Marine Harvest, KL-regnskap, Vindfang , Eterni, Elektro1, Lerow, Salmar og Bewi meldt seg på.I tillegg vil begge kommunene være representert i form av begge ordførerne og både Hitra Næringsforening og Frøya Næringsforum stiller.- Vi er veldig fornøyde med påmeldingen så langt. Til sammen representerer disse bedriftene mange hundre arbeidsplasser i vår region, sier Fjeldberg.- Innenfor hver bedrift har man et vidt spekter av forskjellige stillinger og forskjellige retninger man kan gå i yrkeskarrieren, så det blir interessant å høre bedriftenes nåværende og fremtidige behov for arbeidskraft under øytreffet.

Trekke folk tilbake til øyene

Påmeldingsfristen for bedrifter som ønsker å være representert under øytreffet er egentlig ute, sier Fjeldberg, men døra står fortsatt åpen for flere bedrifter og yrkesgrupper å melde seg på, og han legger til at det er flere grunner til at bedriftene bør hive seg rundt og gjøre så.

- For det første er man med på felles rekrutteringsinnsats for regionen vår. Vi er så heldige å ha en region i vekst, men vi kan ikke slippe ned garden, vi må  sørge for å ha kontinuerlige prosesser i gang for å trekke folk tilbake til øyene. For det andre vil deltakende bedrifter komme i kontakt med mange potensielle arbeidstakere, så det blir nok en spennende kveld både for bedrifter og publikum.

Refleksjoner rundt livet i øyregionen

Under øyværingstreffet vil to hjemflytta øyværinger, Jørgen Fjeldvær og Rutt Janne Lystad fortelle hvorfor de begge to valgte å si opp sine attraktive jobber og flyttet hjem igjen. De vil gi gjestene en usminket refleksjon over livet i øyregionen. Academic Work som jobber med studenter og nyutdannede i begynnelsen av sin karriere, vil holde foredag rundt karriereveiledning og gode råd. Anders Gåsø ved Sparebank1 SMN Hitra/Frøya vil fortelle om bankens ordninger innenfor førstegangsetablering og boliglån.

Ungdomsgruppa som har jobbet for å få utflytta øyværinger til treffet i Dokkhuset: F.V: Truls Aleksander Hammer, Hanna Stub, Ida Sofie Årvik, leder for arrangementet Aleksander Fjeldberg, Ina Joboten, Kristoffer Iversen Tønder og Sara Jenssen Fjeldvær.

Trenger folk med ulik kompetanse

Ordførerne Berit Flåmo og Ole Laurits Haugen kommer også til øyværingtreffet.

- Med tanke på jobbmuligheter har det aldri vært så bra i øyregionen som nå, som vi ser materialisere seg med Jøsnøya. Det samme vil jeg si om fritidstilbudene vi har her. Og slik må det være. Vi skal appellere slik at de som ønsker å flytte tilbake har noe å leve av og for, sa Ole L. Haugen til lokalavisa angående øyværingtreffet tidligere i sommer.

- Hvor fornøyde er dere i kommunen med antall folk som flytter tilbake?

- Vi føler absolutt vi har mer å gå på, selv om flere har begynt å flytte tilbake de siste årene, så vi må bare stå på.

Frøya-ordfører Berit Flåmo kunne også fortelle avisa at de jobber for å få flere ut til øyregionen.

- Jeg vil si at vi trenger alle med så mange mulige kompetanser slik situasjonen er nå, så vi vil gjøre det vi kan for å synliggjøre oss.

Flåmo forteller også at de jobber med å få på plass et eget kontor, som skal gjøre det enklest mulig for de som kommer til Frøya.

- Interessen for øyværingtreffet er også meget bra etter det jeg hører. Vi håper de som er på vippen blir overbevist der. Her er i alle fall alle velkommen.

Mingling og konsert

I løpet av kvelden vil hver enkelt bedrift bli presentert for gjestene, før det på slutten av arrangementet blir tid til mingling og besøk hos de ulike bedriftenes stand.

- I all beskjedenhet tror jeg vi har satt sammen et veldig godt program, med mange interessante foredragsholdere. Kvelden avsluttes med en intim konsert med Charlotte Audestad, sier Fjeldberg og presiserer at arrangementet er gratis, - det er det oppslutningen blant næringslivet som har sørget for.Ungdomsgruppa i prosjektet har jobbet på spreng for å spre ordet om treffet og det har blitt sendt ut flere hundre invitasjoner via Facebook- gruppen ”Stolt øyværing”.Så langt er det påmeldt 80 personer til øyværingtreffet, forteller Aleksander Fjeldberg og oppfordrer folk i Trondheimsregionen med interesse for Hitra og Frøya til å ta turen.