2. nyttårsdag gikk premieren for en dokumentar på NRK somviser hvordan 100  havørn er fangetog flyttet fra Midt-Norge til Irland, for å gjeninnføre den utryddede arten iirsk natur. Halvparten av ørnene kommer fra Frøya og Hitra. Martin Pearson,veterinær og representant for Norsk ornitologisk forening, og Inge Dahlø er medi dokumentaren.

- I to av de fem årene vi har samlet inn ørner tilprosjektet har det vært med fotograf fra Irland. De har laget en del omprosjektet har gått i Irland, og en del som handler om Norge. De brukte mye tidpå å filme her og intervjue oss som har vært med på å fange inn havørnene, sierPearson, som sammen med Inge Dahlø blir intervjuet og filmet mens de samler innhavørnunger på Hitra og Frøya.

Se dokumentaren her: Norsk havørn flyr over Irland –lolar Fíréan

Her kan du se hitra-froya.no sin egen lille dokumentar fra havørninnsamlingen: Bli med på havørnfangst

Frøya fant kjærligheten først

I dokumentaren får vi se hvordan havørnungene klarer seg frade blir sluppet ut i det fri i Killarney nasjonalpark i Irland., der flere avørnene fra øyregionen har funnet kjærligheten.

- Sju av havørnparene som er satt ut i Irland har paret seg,og i alle tilfeller er de fra Hitra og Frøya. Og det første paret som hekketvar fra Frøya, sier Pearson, som mener dette er god reklame for øyregionen.

Veldig god reklame

- Hitra og Frøya har fått veldig mye god reklame gjennomdette prosjektet. Det er knapt en person i Irland som ikke har hørt om det.Irene gleder seg stort over å få tilbake en art som har vært utdødd i over 100år. Og havørna er en fugl som mange får en stor og positiv opplevelse av å se.Derfor er det positivt at vi kan bidra med vår overflod av havørn. Her har vimer enn nok, sier Pearson.