- Det er skapninger som gjør vanvittig ugagn. Rådyrene er jo blitt husdyr som går vilt rundt hushjørnene. De ligger i blomsterbedene og spiser av bærbuskene.

Det er en frustrert varaordfører Per Ervik (Pensjonistpartiet) på Hitra som tar kontakt med lokalavisa. Og ifølge ham, er det mange som føler på samme frustrasjonen.

- Plyndrer alt de kommer over

- Jeg har tre bukker som går her hos meg. De plyndrer alt de kommer over; bærbusker og blomster, selv om vi prøver så godt vi kan å gjerde det inn. Rådyrene er blitt den store plagen, i hvert fall her på innersida av Hitra. Det er vel stort sett sånn i de andre villastrøkene rundt om på Hitra også. Jeg får innspill omtrent daglig fra folk som er lynende forbanna på disse villa-dyrene, sier Ervik.

Varaordføreren vil utfordre utmarksrådene til å skyte mer rådyr, og lanserer muligheten for å drive organisert jakt i bolignære strøk for å ta ut en større del av stammen. For at det er tilstrekkelig å drive jakt på disse "villa-dyrene" i ordinær jakttid, har han mistet troen på.

- Villa-dyrene holder til her rundt husene og har et lite trekkmønster. Det er vanskelig å ta dem ut under ordinær jakt. Jeg har snakket med en jeger som mener det må kunne organiseres gjennom vakthold kontrollerte forhold, sier Ervik.

Flått-bærer

Han understreker at han ikke mener å utrydde rådyr-stammen.

- Men det er for gæli at disse skapningene skal få ødelegge for så mange. Det er ikke mye igjen av solbær-treet vi planta i fjor, for å si det sånn. Jeg har også mistanke om at vi har en god del flåttsmittebærere i disse dyrene. Jeg har en hekk mellom meg og naboen. Når jeg kommer borti hekken, skjer alltid at jeg må plukke bort noen krabater av denne jævlige flåtten. Dette har pågått over mange år, og jeg mener det er et økende problem i år, sier Ervik.

Antall felte rådyr går nedover

Når det gjelder beskatning av rådyr, så har utmarkslagene i kommende periode fått en kvote å forholde seg til, i forhold til før da det var kvotefri jakt. Det forklarte styreleder i utmarksrådet på Hitra, Terje Hårstad, da lokalavisa snakket med ham for et lite år tilbake,

- Vi har ikke kommet fullt så langt i forvaltningen av rådyr som med hjort. Det er ikke så enkelt å telle rådyr for å få en oversikt over bestanden, og vi føler oss derfor mer usikre på bestanden. Men vi har antall felte dyr å forholde oss til, og det har gått nedover med henholdsvis 564, 454 og 358 felte dyr i 2009, 2010 og 2011. Men samtidig så ser vi at antall registrerte rådyrpåkjørsler har vært stabilt, med drøyt 60 i året. Og bare i år har det vært 51 rådyrpåkjørsler per 20.august, sa Hårstad.

Basert på disse tallene har utmarksrådet anbefalt en kvote på 610 rådyr fordelt på de ti utmarkslagene, og som er godkjent av kommunen.

Per Ervik (PP) er lut lei av rådyr i hagen. (Foto: Trond Hammervik)
Et helt vanlig syn - rådyr som springer lett og uredd gjennom hagen. (Foto: Trond Hammervik)
Terje Hårstad, styreleder i utmarksrådet på Hitra (Foto: Lars Otto Eide)