Nylig fant masterstudentene i arkeologi fra NTNU noen spennende funn ved utgravning av Dolm prestegård på Hitra. Som en del av utdanningen drar studentene på feltkurs, for å lære om utgravingsmetode. Masterstudentene er feltledere og bachelorstudentene er assistenter

Mynter, krittpiper fra 1700-tallet og noe som ligner en kanonkule, er noe av det de fant.

 - Vi vet ikke helt hva den kula er, selv om den ligner litt på en kanonkule. Den er ikke analysert enda, men den kan være laget av bly, tipper masterstudentene Caroline Fredriksen og Sunniva Eidissen Bystad.

Krittpiper og mynter fra 1950-tallet [M1]

De fant også noen krittpiper som går flere århundrer tilbake og mynter fra Canada og Pakistan like etter andre verdenskrig. De tror krittpipene kan være fra en tidligere fase av prestegården.

- Mynten fra Pakistan er ganske spesiell siden den er fra 1949. Det er kun et par år etter at landet ble selvstendig. Vi håper å finne ut mer om myntene etter å ha besøkt en myntkjenner, forteller masterstudentene.

 - Krittpipa som har fått hodet er brutt av er datert til et sted mellom slutten av 1600 og begynnelsen 1700-tallet. Den har stempel og er produsert i Nederland. Den andre har vi ikke fått datert enda, men den er kanskje engelsk. Det morsomme med pipa er at den tydelig er brukt. Det kan vi se fordi den har et sort merke rundt kanten, sier jentene.

Brann under prestedatterens bryllup [M2]

Gamle Dolm kirke har opplevd rundt seks branner. Ofte etter lynnedslag. Den mest kjente er da deler av prestegården brant opp i 1963.

- Den siste brannen på Dolm, og som sikkert mange som bor her husker enda, startet sent en julikveld. Etter at dattera til presten hadde feiret bryllup på prestegården. Brannen startet i et overbygg og spredte seg raskt til de nærliggende bygningene. Den 20 meter lange hovedbygninga og en del mindre uthusbygninger brant ned til grunnen den natta, sier Berit Johanne Vorpbukt, som er fagkonsulent ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

- Det var slutten for presteboligen etter 500 år her, legger hun til.

I dag står låvebygningen, stallen, stabburet og naustet igjen etter brannen. Hovedhuset og en del uthusbygninger brant ned til grunnen. Bårehuset har kommet i ettertid.

Etter den siste brannen i 1920 hvor kirken ble brent til grunnen, ble også kirken bygd uten spir for å forhindre flere branner.

Forbannelse over kirka

Ingen vet hvor gammel kirka egentlig er, men tidligere teorier har plassert den på 1200-tallet, selv om nyere forskning mener den er fra 1400-tallet. Det eneste som er sikkert omkring et av Fosens eldste bygg, er at kirka er bygd under middelalderen, og at den var hovedkirke for øyregionen Hitra og Frøya.

Dolm kirke er omgitt av mange legender. Blant annet har det blitt sagt at det hviler en forbannelse over kirken og at den skal brenne hvert hundrede år. Det fortelles også at det spøker på den gamle kirkegården.

- Hehe, vi opplevde heldigvis ingenting mens vi var der. Været var fint og alt gikk som planlagt, sier masterstudentene fornøyd om deres opphold ved prestegården.

Flere branner og uhell [M3]

Ved skiftet av 1700-tallet ble kirka rammet av flere uhell. Flere lynnedslag og stormer førte til omfattende ombygging på starten av 1770-tallet. Kun et år etter kirka var reparert i 1772, slo lynet igjennom kirketårnet og nye reparasjoner måtte gjennomføres.

I 1848 slo lynet ned i syvtiden på morgenen. Det var sterk torden og hele bygget stod i brann. Folk kom seg til stedet i hu og hast i uværet. De fikk med nød og neppe berget altertavlen etter mye strev. Et gammelt skap ble revet ned av veggen og båret ut, sammen med bilder av de tidligere prestene. Senere på dagen snudde vinden og til tross for innsatsen til folk og mange bøtter med sjøvann, brente kirka ned. Kun prestegården overlevde flammene.

Brant igjen – på akkurat samme dato

Året senere var Dolm kirke oppbygd og sitteplassene ble utvidet fra 250 til 400. Kostnadene økte i takt og ble førti prosent over den planlagte prisen for oppussingen. Men så skjedde det nok en gang.

72 år senere på akkurat samme dag, slo lynet ned i kirka igjen, 3 februar 1920. Denne gangen så alvorlig at både bygget og inventaret ikke kunne reddes. Dolm var ikke lenger hovedkirke for Hitra.

Se kystmuseets hjemmesider for enda mer informasjon om Dolm kirke og prestegården.