Lokalavisa fant søndag kveld 14 døde laks på en liten strekning i den nederste delen av Gryta, som er den beste lakseelva på Hitra. Lenger oppe i elva kan det ikke utelukkes at det også er død laks. Det var svært lite vann i elva, og vanntemperaturen var 22 grader.

Det er uvisst hva som har tatt livet av laksen, men det er sannsynlig at den vedvarende tørken og høy vanntemperatur kan være årsaken.

- Skal mye til før laksen dør

Seniorforsker Anders Gravbrøt Finstad ved Norsk institutt for naturforskning sier laksen tåler ganske høy temperatur før den dør.

- Det skal litt til før laksen dør av vame og oksygenmangel. Men om det var 22 grader i vannet på kvelden, kan det ha vært høyere temperatur midt på dagen, med den ekstreme varmen vi har hatt i det siste. Da kan det ikke utelukkes at høy temperatur kan være årsaken. Men det er sjelden at det skjer, sier Finstad.

Uten å ha undersøkt elva selv vil han ikke trekke konklusjoner.

- Jeg kjenner ikke elva, og kan heller ikke utelukke andre årsaker, som for eksempel  parasitter eller andre sykdommer. Det høres i allefall ut som noe unormalt skjer når død laks flyter nedover elva, mener Finstad.