Denne og neste uke annonserer Frøya videregående etter ledig husrom for tilreisende elever i kommende skoleår.

- Det er samme problemet hvert år, kommer det fra en bekymra rektor. Bjørnar Johansen og kontorleder Kristin Nilsen gjør i disse dager alt de kan for å finne husly til alle som har fått plass på skolen, og skal begynne skoleåret 18. august.

- Vi prøvde dette i fjor, og greide å løse floken på det viset. Så vi satser alt på at folk stiller opp i år også, så ingen må si nei takk til skoleplass fordi de ikke har et sted å bo, sier Johansen.

Fortvilte foreldre tar kontakt med skolen

- Senest i dag ringte ei fortvila mor fra Trondheim, forteller rektor.

– Sønnen har bestemt seg for å jobbe på sjøen, og har hørt så mye positivt om Frøya videregående at han ikke vil gå noe annet sted. Men han kjenner jo ingen her, og har ikke noe sted å bo. Mulig jeg var litt modig, men jeg lovte at det skal ordne seg, sier han med et litt forsiktig smil.

Så nå går oppfordringen til alle med ledige hybler eller rom på lur, ta kontakt med skolen for å hjelpe en ungdom i bolignød.

– Disse ungdommene er framtida vår. Alle de 80-90 tilreisende elevene er topp motiverte folk, og det å ta en av dem inn i huset for en tid kan bli en skikkelig berikelse med unge, friske tanker, nye impulser og til og med en liten økonomisk gevinst, sier Johansen.

- Bygg hybler så fort som mulig!

Hvorfor bygges det ikke hybelhus på Frøya når det satses stort på seniorboliger og eneboliger, hvor skal de etablere seg, de som vil utgjøre ryggraden i framtidens arbeidskraft i regionen? Hva med feriehusene som brukes bare om sommeren, vil noen leie ut disse i skoleåret til en gruppe elever?

Bjørnar Johansen og Kristin Nilsen fastslår at alle som går med tanker om bygging av hybler eller boliger med utleie-enhet bør sette i gang så fort som mulig.

– I år har vi 230 elever, og det vil bare stige. Hadde vi hatt plass og boliger, og gått ut aktivt for rekruttering, hadde vi lett hatt 300. Det blir neimen ikke vanskelig å få leieboere i åra som kommer, sier Johansen.

Ber om hjelp fra Hitra

Kristin Nilsen legger ikke skjul på at situasjonen er frustrerende.

– Vi har så mye å by på her ute, slår hun fast. – Vi har en fantastisk ny skole, vi har flinke lærere og spennende linjer. I tillegg har vi et rikt kulturliv og fritidstilbud av alle slag. Derfor er det så synd at boligmangelen skal være flaskehalsen hvert år.

Men så langt har det gått med et nødskrik. Hjelpen fra Hitra-sida av tunellen har vært avgjørende i denne kabalen. Kristin retter en appell til alle fra Dolmøya til Fillan med ledig plass til å ringe skolen.

– Bor man på andre siden av tunellen får man gratis skoleskyss også, slår hun fast.

På tross av bekymrede miner og mange løse tråder er begge optimister.

- Som samfunn profiterer vi stort på disse ungdommene på sikt, så jeg er sikker på at vi som samfunn også skal finne måte å huse dem på, konkluderer en travel rektor.