Matfestivalen hadde hyrt inn Hans-Erik Dybvik Husby som grillkåsør, bedre kjent som den forhenværende vokalisten med artistnavnet Hank von Helvete i rockebandet Turboneger.

- Jeg har nettopp gitt ut boka Helvetes god grillmat. Jeg lærte mye om grilling da vi var på turne i USA, og mye av den nye grillmoten med langtidsgrilling kommer derfra, sa Husby til grillinteresserte hitterværingerfredag kveld.

- Mye rar grilling

Han er ikke så imponert over norsk grillkultur.

- Det er mye rar grilling i Norge. Vi gutta synes det er tøft å grille, og har tatt beslag på grillingen.  Vi serverer grillmat med svidd skorpe, men tilbehøret som mor har laget som regel er godt. Skal vi gutta eie grillen så må vi også gjøre oss fortjent til det ved å lage god grillmat, mener Husby.

Fyrer grillen om morgenen

Han bruker hele dagen for å gjøre grillmaten perfekt.

- Det er viktig å bruke god tid. Jeg fyrer opp grillen tidlig om morgenen, og legger kjøttet på grillen der varmen er svak rundt klokka 12. Først ut på kvelden er maten ferdig, sa Husby.

Han er nå i gang med sin andre grillbok: Helvetes god burger.

- Nå skal jeg gjøre noe jeg aldri har gjort før; å lage burger av hjortekjøtt. Hvis jeg lykkes med det så skal jeg lage en oppskrift med hjorteburger fra Hitra i den nye boka, sa Husby.

Den røslige karen la heller ikke skjul på kroppsfasong og mye grilling har en sammenheng.

- Om dere blir like flinke til å grille som meg og er like glad i mat blir dere seende slik ut, sa Husby og klappet seg på den digre magen.