Politiet og Mattilsynet i øyregionen har fått inn flere bekymringsmeldinger angående hund og båndtvang. I perioden 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder.

- De fleste bekymringsmeldingene Mattilsynet får inn når det gjelder båndtvang for hund, er opp mot sau, forteller distriktssjef hos Mattilsynet Steinar Johnsen.

- Folk slipper løs hundene sine på holmer og øyer hvor det går sau. I stor grad er det turister eller folk som ikke vet eller tenker over at det er sau der, legger han til.

Steinar Johnsen har flere eksempler på bekymringsmeldinger. Han forteller blant annet om en episode hvor en hund ble sluppet løs blant sauer.

- Saueieren ga hundeholder beskjed om at det var båndtvang, men fikk til svar at hunden ikke tok sauer. "Det vet ikke sauene mine, så de blir like redde", svarte saueieren da, gjenforteller Johnsen.

- Det er viktig å huske på å ikke skremme dyra, for dyrene kan bli skadet når de blir redde, påpeker Johnsen. Et annet eksempel Johnsen trekker frem, var for noen år siden, da en eller flere hunder tok livet av sauer på Glørstad.

Derfor anmoder både Mattilsynet og Politiet folk til å følge reglene for båndtvang.

Sårbart dyreliv

I tidsrommet med båndtvang, skal hunden holdes i bånd, være forsvarlig inngjerdet eller innestengt, uavhengig om hundeholder har kontroll over hunden eller ikke. Båndtvangen gjelder både i inn- og utmark, opplyser Politiet og Mattilsynet.

- Vi får hvert år inn flere bekymringsmeldinger om hunder som går løse, skremmer og skader sau, hekkende fugler og annet vilt. Dyrelivet er spesielt sårbart i denne perioden og det er viktig at den som har ansvaret for hunden, har kontroll på den, sier Steinar Johnsen.

Hunden skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt.

- Plikten om at de som har ansvaret skal sikre at hunden blir fulgt og kontrollert på aktsom måte gjelder hele året, men vi oppfordrer folk til å være ekstra skjerpet i sommerhalvåret, avslutter Johnsen.