Lokalavisa Hitra-Frøya har fått oversikten fra Redningsselskapet over antall oppdrag den lokalt plasserte redningsskøyta har hatt i sommer. Oversikten viser at 113 personer har fått assistanse på ulikt vis gjennom redningsskøyta i perioden mai-juli. Over halvparten av disse har fått assistanse bare den siste måneden.

Redningsskøyta vår har rykket ut til totalt 56 oppdrag fra 1. mai til 31. juli, av disse har 29 blitt registrert i juli.

Ti av oppdragene i sommer har vært såkalte Search & Rescue, altså søken etter og levering av bistand til folk som er i nød eller overhengende fare.

50 fartøy er assistert, der årsaken har dreid seg om grunnstøtinger (8), fremdriftshavarier (39) og lekkasjer (2). 21 av fartøyene har mottatt slepeassistanse, og i 22 av oppdragene har redningsskøyta deltatt i dykkeoppdrag.

"Det har hendt at vi har kommet for sent" (Se video fra RS "Askerbæringen" i Fillan, klikk på videobildet)

Litt færre i øyregionen, rekordmange på landsbasis

For Hitra og Frøyas del, er 56 sommeroppdrag en liten nedgang fra fjorårets 65 assistanser i samme periode. For landet som helhet har Redningsselskapets skøyter aldri hatt flere oppdrag enn denne sommeren.

Redningsskøyta "Horn Flyer" topper statistikken med 179 oppdrag i juli.

- Om ikke det er verdensrekord, er det i alle fall norgesrekord, sier skipper Pål Bustgaard på RS "Horn Flyer". I løpet av knappe fire uker har Bustgaard og hans mannskap rykket ut 179 ganger. Med 179 oppdrag i løpet av en måned er skøyta den mest aktive i Redningsselskapets historie, skriver selskapet i en pressemelding.

- Det har vært unormalt mange grunnstøtinger og tau i propellen. Det betyr i begge tilfellene at vi må ut med dykker. Faktisk er en tredjedel av oppdragene dykkeoppdrag, sier Bustgaard. De styggeste båtulykkene har uteblitt i sommermånedene, men i mange tilfeller er det flaks og tilfeldigheter som har gjort at ikke liv har gått tapt, mener Redningsselskapet.

Plukket opp ungdommer fra vannet

-  Vi har plukket opp fire ungdommer fra vannet to ganger, og vi har hatt kraftige grunnstøtinger, som kunne gått langt verre. Flere av ulykkene har skjedd om natta, og vi skulle gjerne sett at flere brukte lanternene sine, i alle fall på de mindre båtene, sier Bustgaard.

Redningsselskapets mannskap har på landsbasis reddet 12 liv så langt i år. Det er like mange som i hele fjor.