Seaweed Energy Solutions AS (SES) utvikler teknologi for storskala dyrking av tare til fremstilling av biodrivstoff, fôr, gjødsel og andre produkter. Gjennom flere prosjekter støttet av bl.a. Norges Forskningsråd har SES siden oppstarten i 2006 utviklet innovative, patenterte teknologiske løsninger som muliggjør industriell dyrking av tare til en lav kostnad. Partnere i prosjektene er bl.a. SINTEF, NTNU, Statoil, Aqualine og Stolt Seafarm, skriver SES i begrunnelsen for søknaden, som er sendt inn til fiskeridepartementet av prosjektdirektør Svein Jarle Midtøy i Biotrål/SES.

Søknaden skal nå ut på høring til relevante etater.

Byggingen av en pilotfabrikk for videreforedling av tare er allerede i gang i lokalene til Dolmøy Seafood på Kjerringvåg, der Biotrål også holder til. Halgeir Bremnes solgte i fjor Biotrål til SES. Bremnes eier også 70 prosent av aksjene i Dolmøy Seafood. Nå trenger de også tillatelse til å produsere små tareplanter i et tareklekkeri som skal settes ut i sjøen frem til høsting, før de fraktes tilbake til pilotfabrikken for videreforedling.

Klekkeri er en forutsetning for taredyrking

- SES planlegger nå et pilotanlegg hvor teknologi- og veksttester skal oppskaleres for å demonstrere dyrkingsmetodene før kommersialisering. Det er forventet at taredyrking kan bli en ny, stor næring hvor Norge har gode natur- og samfunnsbetingede forutsetninger for å lykkes. Det er nasjonalt og internasjonalt en stor og økende interesse for tare som en ny, bærekraftig biomasse og pilotprosjekter for dyrking utvikles i bl. a. Storbritannia, Irland, Nederland og Danmark. SES er basert i Trondheim, hvor kontor og forskningslaboratorium er lokalisert, og på Frøya, der kultivering i sjøanlegg og i klekkeri på land er under utvikling. Klekkeriet vil bli brukt til produksjon av kimplanter for pilotskala dyrking av tare i sjø på Frøya og klekkeriet er en forutsetning for denne aktiviteten, skriver SES.

Rent vann fra dypet

Klekkeriet vil bli bygget i Dolmøy Seafood sine lokaler på Kjerringvåg, Hitra. På lokaliteten er det tilgang til dypt vann (<70m) noe som muliggjør pumping av næringsrikt dypvann av stabil og god kvalitet. Det er også tilgang til kai på eiendommen. Utslipp fra klekkeriet vil bestå av rent sjøvann fra dyrkningskarene samt små mengder klor og såpe fra gjengjøring. Utslippene vil være i samsvar med utslippstillatelsen til Dolmøy Seafood AS. Utslippstillatelse for Dolmøy Seafood AS ettersendes søknaden.