Fra et stort kar utenfor brygga til Frøya videregående er en gruppe elever i gang med å fiske opp små gapende fisk med sugekopper på magen.

Rognkjeksa er fanget over en tid, og nå skal naturbruk starte med sitt årsprosjekt i biologi.

- Vi skal fõre dem opp og sjekke hva slags mat som får dem til å vokse best, forklarer elev Iver Tanemsmo, som har fanget opp ei rognkjeks som han lar suge seg fast på handa si.

Rognkjeks er plutselig blitt en av de mest aktuelle leppefiskene for lakselusbekjempelse. De fleste større oppdrettselskapene har det siste året startet oppdrett av rognkjeks, eller involvert seg i prosjekter med oppdrett av denne leppefisken.

Elevene på grunnkurset naturbruk skal neste år over enten på fiske og fangst eller akvakultur.

- Dette er et prosjekt innen populasjonsøkologi som kan være veldig aktuelt for elevene, sier lærer Jussi Evertsen.

Rent konkret skal de dele den innfangede rognkjeksa inn i to grupper. Den ene skal bli fôret med det den normalt lever på, tanglopper, knuste skjell og annet naturlig fôr som hentes inn fra sjøen rett utenfor klasserommet til elevene. Den andre gruppa skal få fôr som er spesialutviklet for rognkjeksoppdrett. Gjennom hele skoleåret skal eleven følge opp, måle og veie, for å finne ut hva som får fisken til å vokse mest.

Biologen Evertsen har sin tese på hva man vil finne ut:

- Jeg tror vi vil se forskjell på gruppene, og min tese er at rognkjeksa vokser bedre på naturlig føde, sier Jussi Evertsen, som sammen med sine elever vil finne ut av dette i løpet av skoleåret.