Etter å ha vært ute i båt ved Knarrlagsundet på Hitra, kom det en kjempestor fisk av arten "lange" opp av garnet.

- Elevene sa bare "wow" i kor da fisken kom opp. Og det bare fortsatte til vi var fremme. Du ser jo hvordan de er nå, ler lærer Camilla Yttereng, mens 1.og 2. klasseelevene stod fascinert rundt beistet de snart skulle prøve å løfte.

- Jeg har aldri sett en så stor lange, forteller skipper Leif Bakeng om fisken som var 1.64 meter i lengde.

- Vi har ikke fått veid den ennå, men den er minst 15 kg. Kanskje nærmere 20, anslår han.

Til vanlig blir en lange rundt en meter, selv om den kan bli opptil 210 cm, ifølge wikipedia.

- Får ikke noe grep

Store tenner og øyne på alle fiskene som elevene holder opp. Den største langefisken tok skipperen hånd om, mens de andre tre tok elevene og hjelperne seg av. Foto: Rune Eian.

Da elevene skulle holde fisken, ble det litt vanskelig. Selv med lærerhjelp på begge sider, begynner det å bli for tungt.

- Jeg får ikke noe grep. Den er alt for glatt, roper Noijus Ulida mens fisken holder på å glippe.

De legger heller fisken ned på bakken.

- Hvordan var det å holde den?

- Ekkelt, svarer Noijus.

I tillegg til den kjempestore langen, fikk de også tre andre langer av mindre sort.

- Sett større fisk, men den fikk vi ikke opp

Her sjekker Mathias W. Herfjord magesekken til den svære fisken, mens skipper Leif Bakeng ler over å ha funnet en elev som ikke var så ulik seg selv. Foto: Rune Eian.

Mens skipperen sa at kjempelangen var den største han hadde sett, mente elevene at de hadde sett større fisk.

- Jeg har sett en større fisk, som jeg tror var en torsk. Men den fisken fikk vi ikke opp av havet, forteller Mathias Skjerve Fevaag om en fisketur.

Da fisken skulle skjæres opp, stod Mathias W. Herfjord først i køen til å undersøke mageinnholdet.

- Jeg tror den har spist blood. Det var mye her ihvertfall.

- Hva synes du om å holde den?

- Det er ikke så fælt. Denne delen her ser ut som et smykke, sier han og holder opp tarmene.

Ti-års jubileum

Det var langt enklere å la fisken være landkrabbe, enn å skulle holde den opp. Selv liggende er den nesten like lang som alle elevene til sammen. Foto: Rune Eian

Som del av den kulturelle skolesekken har elevene fått vært ute hele uken for å oppleve nærmiljøet.

- De skal lage ferskfiskball, krabbe, fiskegrateng og mye annet av fiskene de har tatt her i dag. Vi har ti-års jubileum for oppvekstsenteret på fredagskvelden, så da skal vi få smake få rettene, avslører lærer Yttereng.