Kystplan er et ingeniørfirma med tilhold på Hitra.

Det er rent tilfeldig, at alle hennes ansatte er kvinner, forteller gründeren May I. Andreassen.

"Det må da gå an"

Det er ti år siden May I. Andreassen startet opp sitt enkeltmannsforetak, Mia Consult.

- Det var stor aktivitet på øyene, også på den tiden og det utløste firmaet, forteller May i kontorlokalene deres på Tek-huset på Fillan.

- Jeg jobbet i Hitra kommune på den tiden og så et behov. Jeg synes det rett og slett var for ille at folk måtte reise inn til Trondheim for å få hjelp, når det var her de fysisk trengte hjelpen. Jeg hadde en idé og tenkte "det må da gå an" å få til.

"Det må da gå an" har blitt mantraet til firmaet.

Det er ti år siden gründer og daglig leder May I. Andreassen startet ingeniørfirmaet Kystplan. Foto: Hasse Lossius

Lokalkunnskap - en undervurdert ressurs

Allerede fra starten av, bestemte May seg for at hun skulle ta ut samme årslønn som det hun hadde hatt tidligere, samt jobbe normale arbeidstider.

Det klarte hun.

Allerede fra det første året gikk firmaet med overskudd. Og det har de gjort hvert år siden.

Med Roar Sivertsen på investorsiden kunne May etter hvert utvide driften og firmaet tok navnet Kystplan.

Kystplan selger forskjellige konsulenttjenester innen bygg og anlegg, med hovedvekt på eiendomsutvikling og planarbeid.

May forteller at hun opplevde lokalkunnskapen som en undervurdert ressurs.

- Men for Kystplans vedkommende er nettopp lokalkunnskapen vår store styrke. Vi har spesialisert oss på utfordringene som finnes og hvordan man best kan ha bebyggelse i kystsonen. Vi kan kysten.

I dag jobber Kystplan i ti forskjellige kommuner langs kysten, i hovedsak Trøndelag og på Møre, men også helt opp til Vesterålen.

Siden det meste går via datamaskinene kan de opererer over et stort geografisk område, og Turid Glørstad i Kystplan er for tiden inneleid som saksbehandler i Aure kommune.

Kystplan forteller at de er veldig for en ferjeforbindelse til nettopp Aure.

- Kystekspressen er nøkkelen vår for å komme oss rundt. Så det hadde helt klart utgjort en verden av forskjell for oss å fått et sånt tilbud.

Bindeledd mellom kundene og kommunene

Så hva gjør egentlig Kystplan sånn konkret?

Damene forteller at de er bindeleddet mellom kundene sine (både privatpersoner og bedrifter) og kommunene.

- Når folk skal utføre forskjellig i forbindelse med eiendommene sine, enten det  for eksempel er å bygge hus eller skille ut tomter så kan vi ordner papirene for dem.

Stadig flere bruker firma for å få hjelp til dette, påpeker May.

- Papirmølla har ikke blitt mindre med årene, mens kravene har blitt større. Mange gir opp underveis, men Kystplan kan forklare og "oversette" hva som er ment og hva som må gjøres, på en enkel måte.

Kystplan er bindeleddet mellom kundene sine (både privatpersoner og bedrifter) og kommunene. - Papirmølla har ikke blitt mindre med årene, mens kravene har blitt større. Mange gir opp underveis, men Kystplan kan forklare og "oversette" hva som er ment og hva som må gjøres, på en enkel måte.

Hjelp fra A til Å

Kystplan jobber også med regulerings- og byggeplaner.

- Reguleringsplaner er det forsåvidt ikke alle som får lov til å holde på med så det kan vi bistå med, samt byggesøknader, prosjekteringer, prosjektledelse, digitalisering og dispensasjoner.

- Vi gjør også GPS-oppdrag, tilføyer Turid Glørstad.

- Med GPSen vår, kan vi bistå folk som har funnet seg ei tomt, til å hjelpe dem å finne ut akkurat hvor på tomta at huset bør stå. Vi finner ut hva som er best i forhold til solforhold, og kan gi gode råd. Folk bygger gjerne bare en gang i livet, men det er ikke bare å sette i gang, så her kan vi hjelpe dem i fra A til Å.

Kontor på Brekstad og Steinkjer

Kystplan har et bredt kontaktnett på tvers av fagfelt.

De bistår og samarbeider med ulike bygge- og anleggsfirma, og fastslår at det finnes mange dyktige firma her i øyregionen.

- Vi er vante til å samarbeide med andre firma for å finne best mulig løsning til våre kunder.  Blant annet samarbeider vi med Prosjektutvikling Midt-Norge, for å kunne levere "full pakke".

Arbeidsmengden har de opparbeidet seg gjennom årene og mye har gått gjennom bekjente. I bransjen deres er det også vanlig at arbeidsmengden til tider kan variere, men så langt har det gått veldig bra.

Kystplan har i tillegg til hovedkontoret på Fillan, to andre kontor i Trøndelag.

I 2010 åpnet Kystplan avdelingskontor på Brekstad.

- Jeg hadde så mange jobboppdrag på Fosen, at det lønnet seg å få til et kontor der. Planen er at dette kontoret skal styrkes ytterligere.

1. januar 2016 åpnet de avdeling på Steinkjer, hvor de har store planer om å bygge seg opp i tiden som kommer.

De ansatte

I dag er firmaet er hundre prosent ansatte-eid.

- De som har jobbet her ei stund, har fått muligheten til å kjøpe seg inn i sin egen arbeidsplass. Så i dag er vi er tre stykker som eier Kystplan sammen, sier Andreassen.

De er til sammen fire heltidsansatte og to ansatte i deltidsstillinger.

Den daglige lederen May I. Andreassen forteller at hun er utdannet tekniker i fra teknisk fagskole.

- Jeg jobba i Hitra kommune i mange år. Å få jobbe i en liten kommune, det er den beste utdanningen, jeg lærte utrolig mye.

May har også jobbet som leder og formann innen anleggsbransjen i Trondheim.

Turid Glørstad er utdannet anleggsingeniør.

- Jeg jobbet i Statens Vegvesen først på nittitallet og blant annet med Fjellværøy-forbindelsen. Jeg har også jobbet 20 år med renovasjon, før jeg starta i Kystplan i 2012.

Anna Marie Hårstad jobber med lønn, personal- og administrative oppgaver i Kystplan.

- Jeg har ikke teknisk bakgrunn, men jeg har jobbet med ingeniører i Siemens i 18 år. Jeg har bakgrunn fra både privat og offentlig sektor, jeg har drevet rådgivning gjennom Aetat, Servicetorget til Hitra kommune og har tidligere vært driftsleder for Dalpro.

Lise K.Grong er siste tilskudd til firmaet og nytdannet sivilingeniør. Hun pendler mellom kontoret på Fillan og Brekstad.

- Jeg jobbet to og et halvt år i Trondheim hos Rambøll før jeg startet her. Jeg hadde sommerjobb hos May, og hun klarte å lokke meg utover igjen, smiler Lise som opprinnelig er fra Dolmøya.

På kontoret på Brekstad holder Berit Moen til, hun er ingeniør og jobber med kvalitetssikring og planarbeid. Siv Anita Knutsen på Steinkjer-kontoret er teknisk tegner.

F.V: Anna Marie Hårstad, Turid Glørstad, May I. Andreassen, Lise K.Grong, Siv Anita Knutsen og Berit Moen. Foto: Hasse Lossius

- Være med å skape noe

May sier oppdrettsnæringen er en bra motor for øyregionen.

- Samtidig har de et høyere lønnsnivå enn det vanlige firma her omkring kan tilby. Da er det fort å miste folk til oppdretten, men sånn er det. Jeg har gjort som mannfolkene, brukt kontaktnettet mitt og fått flinke folk til oss.

Hun sier Kystplan stadig er på jakt etter nye medarbeidere.

- Det trengs flere ingeniører på øyene her, i tillegg ønsker vi i Kystplan oss en arkitekt.

- I tillegg til veldig trivelige kollegaer, er jeg imponert over kunnskapsnivået i firmaet. Det kan jeg som nyutdannet lære mye av, skyter Lise K. Grong til.

Damene sier arbeidet Kystplan gjør, er både utfordrendre og artig.

- Det å se resultatet av vurderingene man har gjort, enten husene som er bygd, anlegg eller felt som står ferdig, det er moro. Vi er med på en byggeprosess og skaper noe.

Damene slår fast at det er mye de kan være med på å påvirke, - og det er en fantastisk følelse å kunne hjelpe kundene med å få bitene på plass, slik at de får realisert drømmene og ideene sine.

Kystplan, her ved Turid Glørstad, bistår totalentreprenør Stjern Entreprenør i forbindelse med utbyggingen av Fillan barnehage.

Å jobbe i et mannsdominert miljø

May sier at det bare er damer ansatt i Kystplan per dags dato, men at de har hatt mannlige ansatte tidligere.

Turid, Anna Marie, Lise og May reflekterer rundt det å jobbe i et mannsdominert miljø.

- En av de første kvinnelige sivilingeniørene i Norge, var min sjef. Hun signerte alltid kun med sine initialer under tegningene for å ikke flagge ut at hun var kvinne, forteller Anna Marie.

- Min første jobb var på brakkerigg med femti mann. Der plukker man opp mange tips, i hvertfall rundt det man ikke skulle gjøre, ler Turid.

May forteller at hun i sin tid ble satt på ildprøve.

- Jeg fikk utdelt kart av en bygning, fikk med meg fem mann, en traktor og gravmaskin.

Etter fjorten dager skulle prosjektet være ferdig. Alle fikk samme ildprøven, uansett kjønn, men ikke alle besto. Det vår sånn de silte ut folk, og jeg besto.

Ingeniørfaget er ikke så mannsdominert som det en gang var, noe Lise bekrefter. Da hun tok utdanning nylig, var de omtrent likt fordelt.

- Da jeg først begynte å jobbe innen prosjekt- og byggeledelse var det ikke at jeg var jente som var problemet. Det var nok heller at jeg var såpass ung, legger Lise til.

Ellers har de alltid jobbet i mannsdominerte yrker, kommer damene i Kystplan fram til.

- Det har vi trivdes med og fått mye positivt ut av.

Å finne sin plass

I anleggsbransjen er det stort sett bare mannfolk, men de har aldri opplevd fordommer.

- Det er lurt å sette seg i respekt og ta skikken dit man kommer. Det gjelder uansett hvilken bransje man havner i. Man må finne sin plass, uansett yrke, alder, kjønn og tittel.

Hovedsaken er uansett å ha det det artig på jobb, sier May I. Andreassen til slutt.

- Og jeg har ikke angra en eneste dag, på at jeg startet opp Kystplan.