- Det var ikke det samme trøkket som i glansdagene. Men det var merkbart mer folk enn i fjor, og nesten mer enn vi hadde forventet. Vi tar ikke inngangsbilletter, så vi kan ikke si nøyaktig hvor mange som var innom. Jeg tror vi er på sporet, både når det gjelder innhold og aktiviteter, sier Ivar Grong Nesset fra Hopsjøstiftelsen.

Nesset hadde likevel sett for seg at Hopsjøen kunne vært uten konkurranse denne ene helga. At det var Hellbillies på Knarren var merkbart på kveldsarrangementet på Hopsjøen.

- Vi har hatt Hopsjødagene i 29 år, og kanskje man skulle kommet til en enighet her på Hitra om at denne uka og helga fikk gå uten den store konkurransen, sier Nesset.

Både Stiftelsen og Hopsjødagene har en slags restart i år. Og dagene startet med en fullsatt kirkekonsert, og påfølgende "Stifterens aften", torsdag, etterfulgt av to dager med ulike aktiviteter på Hopsjøområdet. Alle knyttet til historien og kystkulturen.

Krambua

Nede på fabrikkområdet holdt gjengen som mekker på Harald Aukans motorsamling til. Jarle Pedersen forteller at de er fem mann som har jobbe med motorene så langt. De hadde egentlig klart å få i stand fire motorer til Hopsjødagene, men dagen for åpninga streika den ene. Dermed er det to Sabber og en Sleipner som står å dunker utenfor verkstedet. Med tida tenker de å få istand en god del av motorene i samlinga. Blant annet den store MWM-motoren som har vært i kongeskipet.

Svend Ola Rønning, Jarle Sirivik, Willy Eidsvaag og Jarle Pedersen ser ikke mørkt på å skulle få start på den sværeMWM-maskina som har vært i kongeskipet.

- Vi har tro på at vi skal få igang denne også, sier Pedersen.

Ved inngangspartiet til Hopsjøen har Eivind Luthen og Arve Ulrik Fjeldberg felles bod. Begge to har sine historiske prosjekter som kan knyttes til Hopsjøen. Luthen er kjent som arrangør av pilegrimsturer, og lanserte sist sommer Pilegrimslaksen nettopp på Hopsjøen.

Fjeldberg jobber med å gjenskape et produkt som i sin tid ble utviklet på Hopsjø preserving: lettrøkt hval.

Arve Ulrik Fjeldberg ønsker å få igang ny produksjon av et gammelt Hopsø Preserving-produkt: røkt kvalkjøtt

Fjeldberg har foredlet kval-filetene heime på kjøkkenet. Men røykeovnene står fortsatt i fabrikken på Hopsjø, og Fjeldberg har planer om å kunne utvide produksjonen nettopp på fabrikken.

- Det står tolv store røykeovner der. Det er nok til å røyke en hel kval.

Fjeldberg kan fortelle at hans tipp-tipp oldemor het Margrete Parelius. Det er kvinnen som styrte handelstedet i dets velmaktsdager, og som har "Margretes Minde" oppkalt etter seg.