- Det skal bli interessant å spille Oda. Med stor iver har jeg fulgt stykket i media og irritert meg grønn over at jeg ikke har sett det ennå. Dessverre har jeg ikke hatt anledning da jeg har spilt i andre oppsetninger tidligere år, sier Evy Kasseth Røsten til lokalavisa.

Den velrennomerte skuespilleren fra Malm i Nord-Trøndelag blir neste års hovedrolleinnehaver i musikkspelet Oda fra havet på Mausund.

Kasseth Røsten legger til at hennes besteforeldrene kommer fra Hemnskjela.

- Jeg tilbragte mye tid der da jeg var lita og Hemnskjela har en stor plass i hjertet mitt. I slekta vår har vi hatt mange fiskere i årenes løp.

Mausund har hun ikke besøkt ennå. - Men jeg har hørt mye fint og gleder jeg meg veldig til bli en del av folket, øya og spelet neste sommer.

Les også: - Ingen bedre måte å fortelle kysthistorien vår på

Håper på sløyescene

Sommeren 2018 blir Evy altså å se som fiskerjenta Oda fra Mausund. Å spille fisker trenger ikke bli så vanskelig for henne.

- Vet du, jeg har kjempelyst til å ha med en sløyescene i neste års Oda-oppsetting!

Evy forteller at hun alltid har hatt lyst til å bli skuespiller, men etter videregående var hun temmelig skolelei.

- I omtrent to år jobbet jeg ved lakseslakteriet Hydro Seafood i Osen. Jeg vet ikke hvor mange tonn fisk jeg har sløyd, men det er mange. Jeg lempet 40 kg kasser, sorterte fisk og kjørte truck. Hovedtillitsvalgt var jeg også, smiler Evy.

- Erfaringene tar jeg med meg videre i arbeidslivet og særlig når jeg nå skal spille Oda som vil jobbe som fisker.

Likestillingskamp i havgapet

”Oda fra havet” er et musikkteater skrevet av Marte Hallem, basert på trilogien ”Folket i Spåhålet” av Mausund-forfatteren Vidar Oskarson. Både stykket og trilogien handler om Oda Markusen fra Mausundvær, som vokser opp på Trøndelagskysten på 1960- tallet og ble ungdom i 1970-åra. Hun ønsker å bli fisker som sin far, men møter mye motstand mot dette i lokalsamfunnet på den lille øya.

Til tross for mye motgang på forskjellig vis, greier Oda likevel å arbeide seg oppover som fisker, og blir blant annet leder for fiskarlaget på Mausund. Handlingen er fiktiv, men basert på historier fra folk som har vokst opp på Mausund.

Stykket har fått gode anmeldelser og trukket fulle saler begge de to årene det har vært produsert.

Oda fra havet er basert på triologien "Folket fra Spåhålet" av Mausund-forfatter Vidar Oskarson. Historien handler om Oda som ønsker å bli fisker som sin far, men møter mye motstand mot dette i lokalsamfunnet (arkivfoto).

Viktig med nye fjes

Musikkteateret oppføres mellom 29. juni og 1. juli 2018, og det er tredje gang stykket framføres. De to første årene har manusforfatter Marte Hallem spilt rollen som Oda selv, men etter forrige gang var hun klar på at hun ville andre skulle ta over.

– Jeg tror det er bra for et spel å få nye personer i hovedrollene med jevne mellomrom. For meg er det viktigst at selve spelet får en god utvikling videre, ikke at jeg selv skal spille rollen hver eneste gang. Jeg kjenner godt til Evy og hennes kapasitet som skuespiller, og har helt siden starten tenkt at hun passer til å spille Oda. Jeg gleder meg stort til å se henne gjøre sin versjon av den viljesterke jenta fra havet, sier Hallem.

- Jeg kommer til å bli en helt annen Oda enn Marte. Sånn er det bare, og det er det som gjør spel så spennende. At nye folk kommer inn og gjøre sine tolkninger gjør at spelet utvikler seg, tilføyer Kasseth Røsten.

Dette er den tredje gangen at stykket framføres. De to første årene har manusforfatter Marte Hallem (i forgrunn) spilt rollen som Oda selv. Nå gleder hun seg til å se Evy sin versjon av den viljesterke jenta fra havet. (arkivfoto).

Kjent fra film og TV

Hovedrolleinnehaver Evy har hatt mange spennende roller innen både film og teater. I mange år har hun jobbet som freelance skuespiller. Hun startet på Trøndelag Teater med oppsetningen «Peer Gynt», og har siden medvirket i flere forestillinger der. Hun har bl.a gjort teaterroller som «Kristin Lavransdatter»,«Pippi Langstrømpe», «Rødnissejenta» i «Jul i Blåfjell» og «Silje» i «Isfolket». Hun har også tatt initiativet til et spel i hjembygda Malm som går annenhvert år. Innenfor tv og film har hun medvirket i bl.a «Seks som oss», «Helt Perfekt», «Hawaii. Oslo», «Sammen», «Død Snø», nyinnspillingen av «Reisen til Julestjernen», «Dauinger», «Nattskiftet» og «Hjerterått».

Evy Kasseth Røsten har hatt mange spennende roller, blant annet har hun spilt i filmene Hawaii, Oslo og Død Snø.

Større endringer

Det vil også bli en del utskiftinger i de andre rollene i år, men noen av de profesjonelle utøverne fra sist kommer tilbake.– Jeg kan røpe så mye som at Erlend Haga og Pål André Hasselvold blir med denne gang også. Ellers blir det mange nye navn i de ulike rollene, og vi håper og tror publikum vil synes det blir spennende å se nye personer gjøre sine tolkninger av de ulike rollene. Det vil også bli en del større manusendringer i år, som gjør at vi holder igjen på noen bestemmelser knyttet til noen av rollefigurene. Vi kommer til å foreta de siste endringene på nyåret, og offentliggjøre resten av rollelista så snart vi har den klar, sier Hallem.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no