- Det har ikke vært et kjedelig minutt!, forteller John Arne Davies Glørstad og Alisa Mellemsæther etter konfirmasjonsleiren for de humanistiske konfirmantene.

Den 20. til 23. mars hadde Frank Robert Holm, konfirmasjonsleder i Human-Etisk Forbund, med seg 17 konfirmanter fra de tre kystkommunene våre. Ferden gikk til Grønningen utenfor Levanger. I tillegg var Ola Vie med.

- Dette er den første gruppa med konfirmanter jeg har tatt med meg på tur. Ola er en erfaren type, og har hatt med seg ung-domsgrupper opp til hytta flere ganger tidligere. Jeg støtta meg godt til ham, forteller Holm.

– Utedo er ikke noe problem!

Ungdommene gledet seg veldig i forkant av turen, selv om enkelte var litt skeptiske til konseptet utedo. Hytta og området rundt viste seg å være langt bedre enn hva reisegruppa så for seg i forkant.

- Utedo er ikke noe problem når det er så bra som det var der oppe. Hytta og alt rundt der var kjempebra!, forteller John Arne.

- Det var så fritt og luftig der oppe på Grønningen. Vi hadde store områder å bevege oss på, forklarer Alisa.

- Har tenkt mer over valget vårt

Men hvorfor konfirmere seg i det hele tatt når man ikke velger den kirkelige seremonien?

- Det er ikke noe vits i å bekrefte sin religiøse tro når man ikke har noen tro, konstaterer Alisa.

John Arne nikker samstemt og har samtidig en oppfordring til skolen.

- Det burde vært fullstendig religionsfrihet i skolen, men i stedet må man ha med meldinger dersom man ikke vil være med på skolegudstjenestene. Den som ikke blir med må sitte på skolen å gjøre kjedelig matte som straff. Man burde få et skikkelig tilbud fra skolen om man ikke blir med på gudstjenesten!

- Konfirmasjonstilbudet fra Human-Etisk Forbund er et reelt alternativ til det som skjer i kirka. Vi som velger dette har kanskje tenkt mer over valget vårt enn mange av de som velger kirkelig konformasjon. Vi gjør ikke dette fordi ”alle andre” gjør det, mener Alisa.

”Skjebneauksjon”

Gjennom kurset utfordres ungdommene til selvstendig tenkning og etisk refleksjon. ”Humanistiske rettigheter”, ”Samfunnet vi lever i” og ”Andre folk i verden” har vært tema på kurskveldene i løpet av denne våren. Det var likevel spillet ”Skjebneauksjonen” som virkelig ble en øyeåpner for ungdommene.

- Alle vi ungdommene ble delt inn i små grupper. Så fikk vi delt ut monopolpenger, og skulle by på ulike skjebner Frank Robert leste opp for oss. Alle ville selvsagt ha de heldigste skjebnene, men en hake ved spillet var at alle skjebnene skulle fordeles. Derfor måtte alle gruppene kjøpe mindre populære skjebner også, forklarer Alisa.

Frank Robert fortalte om skrekkelige historier fra uheldige jenter i India, og Afrika. Og også om skjebner konfirmantene kunne kjenne seg mer igjen i, eller ønske seg.

- Først trodde vi at de fæleste historiene var satt på spissen og overdrevet, men det viste seg at dette var skjebner fra virkeligheten. Det er faktisk unge på vår alder som lever under forferdelige forhold andre steder i verden. Det er bra at det ikke blir pakket inn for oss. Vi trenger å bli fortalt hvordan verden faktisk er, mener John Arne.

Samholdet

Men leiroppholdet hadde også hyggeligere innhold. Tur med hundespann, leirbål og isfiske blir nevnt med smil om munnen hos de unge.

- Det er kanskje disse aktivitetene som gir de beste minnene etter etter leirhelga?

- Nei, det er samholdet!, kommer det umiddelbart fra begge.

- Vi kommer fra tre ulike kommuner, og mange var ukjente for hverandre i starten. Men alle var flinke til å inkludere hverandre. Leiren knytta oss sammen som gruppe. Vi har fått nye venner, utdyper John Arne.

Brødkrise

- Noen artige historier har dere kanskje også med dere hjem?

John Arne og Alisa veksler muntre blikk.

- Skal vi fortelle avisa om det? sier ungdommene til hverandre.

Lattermildt forteller de om hvorfor nettopp John Arne og Alisa ble skyld i at pølse med brød ble kveldsmaten den første kvelden.

- Det var John Arne og jeg som fikk ansvaret for å handle inn brød og pålegg til alle for hele helga. På butikken skar vi opp ti brød og fant fram ulikt pålegg. Da vi kom frem til hytta gledet alle seg på brødmat til kvelds, forteller Alisa.

- Men hvor var brødene? Vi leita og leita. Til slutt sjekka vi kassalappen. Den fortalte at vi ikke hadde kjøpt brød. Vi hadde tydeligvis glemt hele handlevogna i en krok av butikken. Gjett om vi fikk høre det av de andre, ler John Arne.

- Minne for livet

Til tross for brødmangel den første kvelden ble oppholdet en suksess for alle parter.

- Jeg vil absolutt anbefale humanistisk konfirmasjon til de som tenker på det til neste år, skryter Alisa.

- Vi har fått et minne for livet. Det er den beste leiren vi har vært på. Og da snakker jeg for alle konfirmantene på gruppa, sier John Arne.

Frank Robert Holm mener også at dette frister til gjentagelse. Før turen til Grønningshytta hadde han sett for seg Røde Kors sitt opplegg ”På flukt” for neste års konfirmanter. Nå som suksessen etter årets leir er et faktum, er han i tenkeboksen.

Konfirmasjonsdatoen nærmer seg. Den 9. mai vil det være klart for høytidelig seremoni i Frøyahallen. I tillegg til de 17 konfirmantene fra Hitra, Frøya og Snillfjord vil også en jente bosatt i byen, med foreldre fra Hitra, delta på seremonien.