- Kultursjefen sier "ja, dette skal vi få til", sier mangeårig kulturforkjemper på Frøya, Hans Anton Grønskag.

Og kultur- og næringssjef Maciei Karpinski bekrefter at det jobbes med planene om å få realisert et bygdemuseum, og at det finnes penger til planleggingsfasen.

- Vi har 200.000 kroner avsatt til satsing på museum, sier Karpinski.

Museumsideen er også tidligere presentert i lokalavisa, men nå kan det synes som planene er nærmere realisering. To arkitektkontor er ifølge Grønskag kontaktet for den videre planleggingen av museet og museumsområdet. Og MiST (Museene i Sør-Trøndelag) sees som en naturlig samarbeidspartner.

- Bygdemuseet er tenkt plassert på området mellom Blått kompetansesenter og Siholmen. Ved å plassere det her vil vi gjøre museet og dets innhold lett tilgjengelig for publikum, samtidig vil museet binde Sistranda sammen med Siholmen og åpne opp for den unike stranda vi har her, sier Grønskag.

Grønskag vil finne en bedre plassering til "Dalastua".

Ikke optimal plassering

Frøya kommune eier flere museale bygg. Bygdetunet med ”Dalastua”, som i dag ligger sørøst for Sistranda kystbarnehage, er blant disse. Ellers har kommunen også brygger, skolestue og 12 båter som Grønskag ser for seg samlet i bygdemuseet.

- ”Dalastua” ble bygget tidlig på 1800-tallet og er unik i sin byggestil. Den ble flyttet fra Gurvikdal til Sistranda i 1952, men dagens plassering er ikke helt optimal, mener Grønskag.

Over samme lest som Sverresborg

Hans Anton Grønskag ser for seg et museum bygget over samme lest som Sverresborg folkemuseum. Med gangstier mellom de museale byggene vil det bli mulig å ta en historisk spasertur. Samtidig vil disse stiene binde Sistranda og Siholmen sammen, og også bli en raskere vei for gående.

- Skolestua er et bygg jeg ser for meg aktivitet rundt. Tenkt deg at dagens unger får kle seg opp i datidens klær, sette seg på skolebenken og kjenne på disiplinen som rådet da, smiler Hans Anton.

I samme område som bygdemuseet er tenkt plassert, ligger i dag et misjonshus. Bygget er i daglig drift, men tenkes like fullt som en del av museet. Grunnen er at misjonshuset er blant landets eldste og har bevaringsverdi, forteller Grønskag.

Eget museumsbygg

I planene ligger det også ønske om et eget museumsbygg. Utstillingen ”Frøya gjennom tidene” er i dag plassert i kjelleren på herredshuset, men vil ha en naturlig plassering i det nye museumsbygget.

- I museumsbygget vil vi ha rom for flere skrytesaker. Blant annet en veldig flott båt vi har i samlingen. En fyring med plass til mellom åtte til ti roere. Museumsbygget vil bli av en viss størrelse siden det skal huse såpass store gjenstander, sier Hans Anton Grønskag.

- Vi har 200.000 kroner avsatt til satsing på museum, sier kultur- og næringssjef Maciei Karpinski

Så langt er det ikke klart når et slik museum skal stå ferdig. Men før museet blir ferdig, det kan man se utstillingen "Frøya gjennom tidene" på kommunehuset i oktober i år.

- Det kommer et hurtigruteskip med turister hit i oktober, så det er naturlig å få vist fram utstillingen da, forteller Karpinski.

Utstillingen kan også inneholde rundt 300 båtmotorer som Frøya kommune fikk fra Fosen tidligere i år. Du kan lese mer om båtmotormuseet på vår nettside.