- Jeg har aldri opplevd så mye pigghå som det er nå. Den blir sett like oppe i havna her på Mausund, forteller fisker Harald Berge.

Totalfredet

Pigghå har vært en av de mest tallrike haiartene i verden, men et kraftig overfiske gjorde at det internasjonale havforskingsrådet i 2006 anbefalte fullt stopp i fisket, og samme år kom den på den norske rødlista over truede arter. Siden 2011 har den det vært forbudt for alle typer fiskefartøy å ta pigghå. Dette betyr at fartøy som får pigghå er pliktig til å kaste alle levedyktige individer over bord. For enkelte fiskerier er det mulig å levere en liten andel pigghå som bifangst. Men dette gjelder ikke for hyse, som mausundfisker Harald Berge satte line etter sist uke.

Ufrivillig fangst av 4-5 tonn med haifisk

- Vi dro opp mengder med pigghå, totalt var det sikkert mellom fire og fem tonn på de ti stampene med line. Mens det som var igjen av hel hyse som kunne leveres var 300 kilo. Det er helt forferdelig. Og det er i alle fall ikke slik at pigghåen ikke formerer seg. Det renner levende unger ut av dem, sier Harald Berge, som ikke kan skjønne at en art som opptrer i slike mengder, kan være så truet at den trenger å være totalfredet.

- Det er tullete at en art som det er sånn overflod av at den eter opp de andre artene, skal være fredet, sier han.

Fra verdifull fangst til plage

I den tida det ble drevet fangst etter pigghå, kunne fiskerne oppnå oppimot åtte kroner kiloen for den. Han synes det er ironisk at den mengden med pigghå som ødela den øvrige fangsten på lina denne dagen, ville hatt en verdi på kanskje 25-30.000 kroner den tida dette var en art som kunne leveres.

Harald Berge på Mausund er ikke alene om å plages med pigghåen. Gunnar Nilsen på Dyrøya har nettopp avslutta krabbefisket, og vurderer om det er noen vits i å starte garnfiske.

- I fjor høst var det så ille at det var utrivelig å holde på. Sjøen rundt Frøya er oversvømt av pigghå. Og nå er det slik nesten hele året. De som har startet med garnfiske rundt Dyrøya nå, har fått mye av den. Når garna går full med en tonn pigghå så er det storarbeid, og lite å få igjen fra fisket. Men den er uheldigvis havnet på rødlista, og det skal det vel mye til for å få fjernet den derfra, samme hvor mye det er av den her, sier Gunnar Nilsen.

Vet for lite om bestanden

- Vi får stadig vekk melding om at det er mye pigghå, særlig fra Trøndelag og nedover. Mye tyder på at bestanden øker igjen, og da spesielt på norskekysten, sier forskningsgruppeleder Ole Thomas Albert ved Havforskningsinstituttet.

Pigghåen i det norøstlige Atlanterhavet er regnet som en bestand. Denne bestanden ble gjennom overfiske kraftig redusert i løpet av flere tiår, til man tidlig på 2000-tallet definerte den som truet. De siste 10-15-årene er det så godt som ikke drevet fiske på arten.

Men at man har mye pigghå på norskekysten, betyr ikke at man kan si at den norsøst-atlantiske bestanden er berget.

- Det er veldig forståelig at fiskere blir frustrerte når de får pigghå i mengder. Pigghå går i stim, og at det er mye av den ett sted, sier ikke mye om bestanden i hele nordøst-atlanteren. Vi har ikke noe klart svar på hvor stor bestanden er nå. Og det er dårlig registrert, blant annet hvor mye som tas og blir kastet ut. Vi jobber med å samle inn informasjon fra landinger, men vi ønsker oss mer og bedre informasjon. Det ligger an til at pigghå blir tatt opp til ny vurdering, når det internasjonale havforskningsrådet møtes til neste år, forteller Ole Thomas Albert ved Havforskningsinstituttet.

Foto: <137><137>
Det ble lite hyse å levere: det meste av fangsten var oppspist eller ødelagt av pigghå Foto: <137><137>