Med henvisning til en grenseoppgang fra 1739, mellom Dolm prestegård og Kjerringvåg gård, stilte Ole Bjørn Røste krav på eiendommen til Kjell Bremvåg i Bremvågen på Dolmøya. Dette var innledningen på en rettsprosess som gikk gjennom to rettsinstanser, før den i september i år ble avvist av høyesterett.

- Han ville ha min og naboeiendommen. Eiendommen min grenser ikke opp til eiendommen hans engang. Denne saken har vært en påkjenning, og jeg forbereder meg nå på å stille erstatningskrav, sier Kjell Bremvåg.

Sak mot en rekke grunneiere

Lokalavisa fortalte i 2010 om en annen rettsak på Dolmøya. Da hadde den samme eieren av gården Kjerringvåg blant annet gjort krav i deler av håndballbanen og parkeringsplassen på Dolmøy stadion, og en rekke parseller som forskjellige grunneiere på Kjerringvåg i generasjoner hadde regnet som sine. Også her var det henvisninger til eldre dokumenter som var grunnlag for kravene.

I rettsforhandlingene i 2010 frafalt Røste noen av kravene, det ble det inngått minnelige løsninger for noen av parsellene, men han opprettholdt sitt krav i eiendommen som berører Dolmøy Seafood.

Han nådde ikke gjennom med sitt krav i jordskifterett og lagmannsrett, og saken ble avvist av høyesterett.

Saken skapte stor uro og sinne på Dolmøya. En av grunneierne, Even Sivertsen, sa til lokalavisa: «Vi er vant til godt naboskap her. Men dette har blitt et stort uromoment. (...) han snakker ikke med naboene, men fremmer krav skriftig i brev med kvass tone. Det er ikke sånt vi er vant til her på Dolmøya».

Ny sak

Kravet på de to eiendommene i Bremvågen kom i juli 2014.

- Jeg var i ferd med å bygge rorbuer på eiendommen, da jeg fikk beskjed gjennom kommunen at jeg var stevnet i en jordskiftesak. Dermed måtte vi stoppe arbeidet på eiendommen. Jeg begynte å undersøke hva dette handlet om. Jeg hadde lest i lokalavisa om saken på Kjerringvåg, og etter å ha snakka med folk der, skjønte jeg at det var samme person som nå hadde siktet seg inn på min eiendom, som ikke engang grenser opp til eiendommen han hadde kjøpt. Han stilte også krav i naboeiendommen til meg, så totalt mente han å ha rett på 1000 mål mer enn de 3-400 målene med eiendom han hadde kjøpt på Kjerringvåg. Alle andre folk er innforstått med eiendomsgrensene som er i kartverket, men han alene har altså en helt annen oppfatning av dette. Og så klarer han å lage så mye styr, inntil saken er avvist av alle rettsinstanser, sier Kjell Bremvåg.

Vil kreve erstatning

Han forbereder seg nå på å stevne Røste for tapte inntekter.

- Fra stevningen i juli i fjor, til høyesterett avviste saken nå i september, gikk det kun 14 måneder. Men jeg mister to år på rorbu-prosjektet mitt. Etter å ha stoppet alt da stevningen kom, er jeg nå nødt til å vente til entreprenøren har tid, før jeg kan fullføre, sier Kjell Bremvåg.

Kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen

Eier av Kjerringvåg-eiendommen, Ole Bjørn Røste, ønsker verken å kommentere selve rettsaken, eller Bremvågs varsling av motkrav.

- Det jeg kan si er at det er noen veldig alvorlige feil i den jordskiftedommen, som desverre ikke ble realitetsbehandlet i ankeinstansene. Jeg kjenner meg ikke igjen i Bremvågs beskrivelser, men har ikke noe ønske om å kommenter denne saken nå, sier Ole Bjørn Røste til Hitra-Frøya.