Torsdag ettermiddag kom nyheten om at Marine Harvest Ulvan permitterer store deler av arbeidsstokken på 100 og stenger slakteriet i to måneder fra nyttår. Grunnen er at selskapet har slaktet laks raskere enn vanlig, på grunn av for mye lakselus. Salmar har også blitt pålagt av Mattilsynet å slakte ut mange anlegg, spesielt på Nord-Møre, så selskapets tillitsvalgte bekreftet fredag at også ved Innovamar på Nordskaget vil det bli permitteringer, dog ikke stenging. Og tidligere i høst varslet Lerøy Midt nedgang fra to til ett skift på Hestvika og Dolmøya. Også dette begrunnet i mindre fisk å behandle.

Det er ikke uvanlig at laksenæringa har høytid fram mot jul, og deretter vesentlig lavere aktivitet på nyåret. Ikke er det uvanlig at fiskeprodusentene bruker permitterings-verktøyet på nyåret heller. Derfor skal vi ikke legge altfor mørke skyer over framtidsutsiktene; næringa vil reise seg igjen. Men uvanlig dette året er at luseplagen på Trøndelagskysten og Nordmøre er uvanlig stor. Mattilsynet kaller situasjonen på Nordmøre ekstrem. Alle de tre store produsentene er pålagt å slakte ut mer fisk enn vanlig, og Mattilsynet registrerer også uvanlig forhøyet fiskedødelighet i forbindelse med behandling av luseplagen. Dermed er produsentene stilt overfor uvanlige utfordringer denne vinteren. Fabrikkene har gått og går på høygir nå, og snart er det tomt for fisk.

Utfordringene har vokst seg så store at fiskekasseprodusenten Bewi også signaliserer permitteringer. Mindre fisk betyr jo mindre behov for kasser. Denne usikkerheten og mangelen på oppdrag kan spre seg inn andre næringer også, næringer som typisk er leverandører hos oppdrettsfabrikkene, så som elektrikere og rørleggere. Og videre inn i andre tjenesteytende næringer, som handelsstanden.

Det er ennå ikke kjent hvor mange som blir permittert på Marine Harvest Ulvan. Men ledelsen har bekreftet at det vil gjelde store deler av arbeidsstokken. I tillegg kommer Salmar. Disse permitteringstallene vil komme på toppen av en negativ tendens i det lokale arbeidsmarkedet; flere øyværinger er allerede uten arbeid enn på samme tid før jul i fjor. De ferskeste tallene fra NAV viser at det på Hitra er det nå 57 personer uten arbeid. Dette er 17 flere enn november 2014, dvs. en økning på 43 prosent. På Frøya har antall arbeidsledige det siste året økt med 15, eller 33 prosent. Der vil si at 60 frøyværinger ikke har noen fast jobb å gå til.

For begge kommunene utgjør tallene omlag 2,5 prosent av arbeidsstyrken, altså fortsatt relativt lavt. Ledigheten har som forventet økt gjennom 2015, men ikke så mye som NAV antok. I fjorårets prognose antydet man en ledighet gjennom året på 2,8 prosent. Den ser ut til å ende på et snitt mellom 2,6 og 2,7 prosent. Noe av årsaken til avviket er at nedgangen i oljesektoren og de ringvirkningene som dette medfører, foreløpig ikke har påvirket Sør-Trøndelag i den grad man antok, analyserer NAV.

Da Salmar i januar for snart to år siden sendte ut permitteringsvarsler på grunn av råstoffmangel etter kald sjøtemperatur, ble det bråk, krangel med NAV og medieoppmerksomhet. En god del av arbeiderne fikk i første omgang beskjed om at de ikke fikk dagpenger fra NAV. – Regelen er at man får ikke dagpenger under permittering hvis det dreier seg om forhold som er normale sesongmessige svingninger som arbeidsgiver antas å kunne planlegge for. Det at det er lavere temperaturer i havet om vinteren, må sies å være normalt, sa direktør Ellen Christine Christiansen i NAV Forvaltning før arbeidsministeren grep inn.

Denne gang er det råstoffmangel grunnet luseplagen som stort sett blir brukt som permitteringsgrunn. Vi får håpe NAV og oppdrettsselskapene enes om at det i hvert fall ikke er den enkelte ansatte som må lide for denne situasjonen. For oppdrettsselskapene lever fortsatt meget fett. Og bedre skal det bli de neste ukene, skal vi tro børsanalytikerne. Forventet prisoppgang på laks samt svak kronekurs gjør at konsumentene ute i Europa ikke får noen prisoppgang. Kombinasjonen gjør at etterspørselen vil holde seg høy og det blir en stor ekstrafortjeneste igjen hos de norske produsentene.

Bjørn Lie Rønningen

redaktør i lokalavisa Hitra-Frøya