- Og hvilken lengde skal det være på skjørtene? spør instruktør Mona Skarsvåg.

- Til under kneet, svarer elevene.

Vi er på øving ved Sistranda skole. 1. april skal ungdomsskolen sette opp musikalen "Hairspray". Handlingen til Hairspray er lagt til Baltimore i 1962. For de som levde i etterkrigstiden blir det et flashback av 1960-tallet, og vi får se kjoler med sving, lakksko, gutter i stramme dresser og mye voluminøst hår.

Selv om det er nesten to måneder til premiere, har Mona Skarsvåg, Elisabeth Antonsen Dyrø og elevene det rimelig klart hvordan showet skal være. Det er valgfaget sal og scene som setter opp musikalen i samarbeid med design og redesign.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mann i rollen som dame

To av hovedrollene er Tracy Turnblad og moren hennes Edna. Tracy spilles av Ida Reppe Johansen. I musikalen fra 2007 spilles Edna av John Travolta og for å være tro mot konseptet spilles Edna også her av en mannlig skuespiller. Mannen som tok utfordringen på strak arm er Andreas Fredagsvik, og rollen er i trygge hender. Fredagsvik sklir rett inn i rollen. Bedre enn Travolta. Det er John Waters som i 1988 laget kultklassikeren som musikalen fra 2007 er basert på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 år med sang, dans og musikk

Elevene på Sistranda skole har en unik mulighet til å få en skikkelig, inngående kjennskap til sang, dans og teater før de er ferdig med videregående. I 7. klasse begynner de med den årlige teateroppsetningen de fremfører på vårparten. I år er det Skatteøya som skal settes opp. Når elevene begynner i 8. klasse kan de velge sal og scene som valgfag, og ha det gjennom hele ungdomsskolen. På videregående kan de fortsette med faget kor og musikal i tre år, hvis de velger studiespesialisering.

- De kan få til sammen sju år å jobbe med kunst og kreativitet, forteller Skarsvåg.

Fargeeksplosjon

På dette stadiet av prosjektet er hovedfokuset å pugge replikker og lære kroppsspråket til karakterene.

- Kroppsspråket er viktigere enn replikkene, mener Skarsvåg.

Selv om ikke alle replikkene er helt på plass, er sangnumrene allerede virkelig gode. Finalenummeret ”You cant stop the beat” er litt gospelinspirert der hele rollebesetningen er med å synger og danser. Her kan man vente seg en eksplosjon av farger og fantastiske solonummer.