Denne uka startet kampanjen: Unngå hjemløse katter – ID-merk og kastrer katten din!

Det er Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen Norge, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk Huskattforening som står bak kampanjen, som skal få katteiere til å ta mer ansvar for katten sin.

- Det er mange hjemløse katter som lider fordi de sulter, fryser eller er syke. Dette er ikke akseptabel dyrevelferd, sier organisasjonene i en felles uttalslse.

-Det er du som eier en katt, som må ta ansvaret for at katten din ikke kommer bort eller får uønskede kattunger. Det beste du kan gjøre, er å kontakte veterinær for å få katten ID-merket og kastrert eller sterilisert, sier Torunn Knævelsrud, som leder seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Vrimler av eierløse katter

Lokalavisa har flere ganger det siste året skrevet om problematikken rundt eierløse katter også her i øyregionen. For det har vist seg at det vrimler av katter ingen tar ansvar for, og som dermed lider av både sykdom og matmangel. Det var «Myas omplassering» som slo alarm først, etter at de hadde vært på Frøya og avdekket flere kattekolonier.

I september i fjor skrev vi om Tonje Nielsen og hennes medhjelpere som dro rundt på Frøya og Hitra og fanget inn eierløse katter de hadde fått tips om. Kattene ble undersøkt av veterinær, behandlet for eventuelle skader og sykdommer, og deretter sterilisert eller kastrert. Mange av disse kattene har fått nye hjem etterpå.

- Vi får stadig tips om katter som ikke har noe hjem. En del av kattene er tamme, noen er til og med kastrert, men vi finner ikke eierne. Kattene har rett og slett blitt dumpet, uttalte Nielsen til lokalavisa.

Tonje Nielsen og hennes medhjelpere har reist rundt på Frøya og Hitra og fanget inn eierløse katter.

Bakgrunn for kampanjen

Katter kommer av og til på avveie. Bortkomne katter som ingen tar hånd om formerer seg, og vi får bestander av eierløse, forvillede katter. Sult, kulde og eventuell sykdom gjør at kattende lider, forklarer organisasjonene om bakgrunnen for kampanjen, som skal gå fram til 10. mai.

- Flere kommuner gjennomfører avlivningskampanjer for å redusere bestandene, noe som også kan ramme eide katter som ikke er merket. Slike avlivningskampanjer vekker motvilje hos mange. Det beste tiltaket for å redusere antallet forvillede og hjemløse katter er at eieren får katten sin kastrert og merket, sier Knævelsrud i Mattilsynet.

For mange katter uten eier

Mattilsynet ønsker ikke at friske katter skal avlives.

- Mange frivillige organisasjoner tar på seg å omplassere hjemløse katter, og det er positivt. Slik omplassering krever imidlertid at katten er frisk nok og sosialisert på mennesker. Dessuten er det mange flere hjemløse katter enn hva det er mulig å finne nye hjem til. Hvis alle katteeiere sørger for å få katten sin kastrert eller sterilisert, blir det færre hjemløse katter, sier hun.

Dyrevelferdsloven pålegger alle dyreeiere å gi dyrene sine et godt liv. Å forhindre at katten kommer på avveie eller får uønskede kattunger, hører til ansvaret som katteeier.

- Derfor anbefaler vi alle katteeiere å ID-merke og kastrere eller sterilisere katten sine, gjentar Knævelsrud.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no