- Besøkstallet på kveldstid er nært halvert i forhold til tidligere. Det er på kveldstid vi tar inn stordelen av inntektene, som er kapitalen vi skal bygge opp til neste år, sier Skare når lokalavisa mandag formiddag ber ham oppsummere årets Hopsjødager. Skare har ikke helt oversikten ennå, men tror at det kanskje går i balanse. Det til tross for at kostnadsnivået ble tatt ned i år, med rimeligere artister enn i fjor.

- Det er ingen stor butikk lenger. Omsetningen har gått dramatisk ned. Det er synd, men det er lite vi kan gjøre med. Vi får se hva vi gjør med tanke på det.

- Hva kan det innebære?

- Det er ikke opp til meg å avgjøre, men det kan ikke fortsette sånn. Årsmøtet til høsten må vurdere om Hopsjødagene kan fortsette. Men personlig tror jeg ikke det blir flere Hopsjødager. Og for min del blir det siste året jeg leder festivalen. Det får være grenser for hvor mye frivillig arbeid man skal legge ned, uten at det kommer noe tilbake til felleskapet, sier Skare.

Konkurranse om folks tid og penger

Han tror flere aktiviteter og tilbud generelt, gjør at færre folk kommer til Hopsjødagan, og nevner samtidige arrangementer som blant annet Bacaloafestival på Bogøya og Islanders Kysttreff på Frøya.

- Det er mere konkurranse fra aktiviteter som skjer rundt omkring. Og det er aktiviteter på hvert et nes i hele sommersesongen. Og så ble det dårlig vær fredag, med skodde og regn, sier Skare.

Men på dagtid var det brukbart med besøk. Skare regner med at rundt 1.700 personer var innom fredag og lørdag.

- De som var der hadde det trivelig, og det var ikke noe bråk, forteller han.

Barnas dag

Fredagen var barnas dag på Hopsjødagene, mens lørdagen var familiedagen. Siden været var lett overskyet og med fare for regn, var det nok en del som hadde valgt å bli hjemme denne lørdagen. Likevel kom det en del folk for å være med på blåsekasting-konkurransen.

Det var mange gode forsøk, men til syvende og sist sto det igjen to vinnere. Håvard Meland kastet lengst av de voksne deltakerne, mens Kristian Foss Asphaug gikk av med seieren for de yngste kasterne.

Bodene er en stor del av Hopsjødagan, og også i år var det kommet folk fra hele Trøndelag for å vise fram produktene sine. Det var mulighet for å handle ullkofter, ullsokker, saueskinn, sveler og pølser. I tillegg var det mange som hadde skjønnhetsprodukter og artikler i en mer alternativ retning som krystaller og magnetarmbånd. Det var også fire boder som solgte ballonger, smykker og godteri. Det falt ikke i god jord hos alle bod-selgerne, som mente det burde holde lenge med en slik sjappe.

Håvard Meland (t.h.) kastet blåsa lengst av de voksne deltakerne, mens Kristian Foss Asphaug vant konkurransen for de yngste.

Pilegrimslaks

I ei bod helt ytterst, inn mot skogen, sto Pilegrimsfellesskapet St. Jakob. Eivind Luthen var ansvarlig for pilegrimsreisen fra Selja til Trondheim, der de ankom for bare ei uke siden. Før de kom seilende til Trondheim, hadde de vært på Hopsjøbrygga og hentet spekelaks som de skulle overlevere ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, og biskopen. Det var aldri noen tvil om at lanseringen av Pilegrimslaksen skulle skje på Hopsjøen. Luthen og hans sammensvorne, Ivar Grong Nesset, forteller at de skal fortsette å teste ut produktet og regner med at de vil være klare til å distribuere Pilegrimslaksen også utenfor Trøndelag etter hvert.

I naboboden står Randi Selvnes Kjøren og Lillian Svendsen Solem, og kan ikke få rost laksen nok.

- Det er den beste laksen jeg har spist, forteller Kjøren. Det damene synes er godt med laksen er at den ikke er så fet som røket laks.

- Den har også en veldig god ettersmak og den smelter i munnen, forteller de.

Illusjonisten Lord Christian forbløffet mange under åpninga av årets Hopsjødager på Melandsjøen fredag. I en videoreportasje på lokalavisas nettsider kan du se hva publikum mener er trikset. Det var mange teorier om hvordan Lord Christian kunne henge "i løse lufta" på bryggeveggen med fare for å dette i sjøen rett under seg.

Samme dag kunne publikum også være med på sjørøvertokt, kapproing og og høre Mandarinsaft underhold. Overalt var det barn og voksne som var utkledd som sjørøvere og det var heist svarte flagg i færingene som fungerte som sjørøverskip. Under kapproingen var det noen tøffinger som aldri hadde tatt i ei åre som fikk lært seg å ro.