Når det snakker om rekruttering til fiskenæringene, er Blått kompetansesenter og engasjert ungdom noe av det som gir Per Sandberg håp for framtidig fiskenæring.

- Rekruttering er utrolig viktig i fiskenæringen. I dag er alderssammensetningen kritisk. Men så ser vi at gode ting er på vei, som blant annet Blått kompetansesenter og stor interesse fra ungdommen, sa Sandberg under onsdagens debatt på fiskerimessa Nor-Fishing.

- Har ingen til å høste

Onsdag formiddag kryr det av frøyværinger på fiskerimessen Nor-Fishing. Nærmere bestemt ved standen ”Treffpunkt Trøndelag” hvor fiskeriminister Per Sandberg er i debatt om dagens utfordringer i næringen i Trøndelag. Med i debatten er også frøyværing Helge Myrseth.

- Når en ung fisker ønsker investering for å satse på næringen får de nesten ikke økonomisk støtte, fordi de ikke har kvoter. Og her snakker vi om unge fiskere som skal drive innen fangst utenfor kvotereguleringen, sier Helge Myrseth.

Myrseth forteller om nedgangen i fiskemottak i Trøndelag og om mangel på folk som kan høste råvarene som vi har i regionen.

- Vi får snart en situasjon hvor vi har et bra marked, stor etterspørsel og mer enn nok av råvarer, men vi har ingen folk som kan høste, sier Myrseth.

Styreleder Stig Myhre i Fiskarlaget Midt-Norge er også opptatt av rekruttering til næringen. Under onsdagens debatt snakket han om viktighetene av å skape solide arbeidsplasser.

- Vi må se på mulighetene for å bidra til å lage nye arbeidsplasser, og gjerne da tilrettelegge for den nye heltidsfiskeren. I dag er det stort sett eldre fiskere som sitter på kvotene. Vi må få ungdommen inn i fiskeriet, sier Myhre.

Attraktivt med ny teknologi

Myrseth og Myhre snakker begge direkte til fiskeriminister Sandberg når de debatterer og informerer om dagens sitasjon i Trøndelag. Begge sitter med erfaringer og informasjon på dagens utfordringer som de mener ministeren bør ta med seg videre.

Sandberg ser ut til å være enig i viktighetene av rekruttering, og sier det er essensielt å forbedre dette. Trua har han likevel, og i tillegg til å trekke fram Blått kompetansesenter sier ministeren at også ny teknologi, som ukas fiskerimesse fokuserer mye på, er med på å gjøre næringen attraktiv.

- Det skjer veldig mye bra for tiden. Og så er det ingen tvil om at det ligger så mye penger her. Det får vi håpe de som sitter på finansieringen også ser snart, sier Sandberg.

Debatten på fisekerimessa blir kort, da ministeren har et tett program hele dagen. Før den avsluttes lover Sandberg at han tar med seg innspillene.

- Det skjer mye i høst. Det fører til omfattende muligheter, og da håper jeg dere vil bruke meg som fiskeriminister på best mulig måte, sier Sandberg til de to motdebattantene.