Onsdag formiddag er Per Sandberg i debatt med blant annet Helge Myrseth under fiskerimessen i Trondheim. Nor-Fishing samler tusenvis av besøkende til Trondheim Spektrum og ved debatten med fiskeriministeren står det tett med folk. Øyværingene er godt representert her. De hører gjerne hva Sandberg har å si om dagens utfordringer og potensial i Trøndelag. Mye av debatten omhandler rekruttering til fiskenæringen.

Viktig arena for rekruttering

- Fiskerimessen har alltid vært veldig viktig for oss. Vi er den største fiskekommunen sør for Røst. Da er det naturlig at vi er tilstede her i dag, forteller frøyaordfører Berit Flåmo.

Flåmo mener det er viktig både å støtte nåværende næring, og å se på nye muligheter. Mye av fokus på messen ligger i teknologi og nye prosjekter innen fiskenæringen. Ordføreren mener også at messen er en viktig arena for rekruttering.

- Rekruttering inn i næringene er kjempeviktig, derfor er det så fint at Guri Kunna er her med sine elever, sier ordføreren.

Samtidig som debatten går på et av standområdene i Spektrum har elever fra Guri Kunna videregående skole samlet seg i kafeteriaen. Etter flere timer med vandring mellom utstillere, og mengder med informasjon og utdelte brosjyrer har elevene blitt mette av inntrykk.

Ser litt av framtida

- Det er interessant å se på hva som blir brukt av utstyr, og ikke minst all den nye teknologien. Vi får se hvordan framtida ser ut, forteller Johanne Storø.

Storø er på besøk på fiskerimessa sammen med resten av klassen i Fiske og fangst. Av tretten elever er fire av dem jenter. Storø, Caroline Stordal, Lena Tøften og Anna Vikan er alle fornøyd med fiskerimessa.

Fiskeriministeren har nettopp debatter om hvor viktig det er med rekruttering av unge fiskere, og at det kanskje ikke er så lett å etablere seg. Er det noe dere har tenkt på?

- Nei, egentlig ikke. Vi vet ikke helt hva vi gjør etter i år, men jeg vil i alle fall ta fagbrevet, forteller Johanne.

Jentene legger til at det er tydelig at de prøver seg i et mannsdominert yrke, og at det er tungt arbeid.

- Vi som jenter må kanskje yte litt ekstra for å bli lagt merke til. Da er det også veldig gøy å vise at vi får det til.