I et notat fra advokatfullmektig Terje Svendsen bestilt av Frøya Flyplass DA står det at Sigbjørn Larsen har begått bedrageri gjennom salg av tomt til NMK Frøya (Frøya motorsportklubb). I samme notater beskrives også flere nøkkelpersoner i NMK Frøya som medansvarlige.

Saken går på at Larsen, som siste styreleder i det nedlagte selskapet Frøya Flyplass Terminal, har solgt tomta som NMK Frøya bruker, til motorsportklubben. Dette er den samme tomta som klubben siden 2005 har leid fra Frøya Flyplass DA. Det vil si at ei tomt som det nåværende flyplass-selskapet mener de har eid siden 2004, nå i år ble solgt fra et selskap som ble avviklet for elleve år siden.

Advokatnotatet var med i sakspapirene til det ordinære årsmøtet i Frøya Flyplass DA, som ble avholdt 22. juli i år. Et møte der Sigbjørn Larsen, som i notatet påstås å ha begått bedrageri, ble valgt til ny styreleder i flyplass-selskapet.

- Feil og usannheter

- Det notatet ble framlagt, og jeg fikk komme med et tilsvar på det. Notatet inneholder så mange feil og usannheter, og jeg var innstilt på at vi skulle la det forbigå i stillhet, sier Sigbjørn Larsen til lokalavisa.

Sist mandag ble det holdt nytt ekstraordinært årsmøte. Sigbjørn Larsen trakk seg i forkant av dette møtet, og Olav Andreas Ervik ble valgt til ny leder.

Både Frøya og Hitra kommuner er deleiere i flyplass-selskapet, og fram til juli var Martin Nilsen, som representerer Frøya kommune, styreleder i selskapet.

- Injurierende

Etter en orienteringsrunde i Frøya formannskap sist tirsdag, der det ble sagt at Sigbjørn Larsen hadde foretatt et salg av eiendommen som har vært i Frøya Flyplass DA sin eie i tolv år, reagerer Larsen sterkt. Han viser til en sak på frøya.no, hvor ordfører Berit Flåmo og Martin Nilsen blir referert.

- Det er helt forferdelig hva de får seg til å si. Som sagt hadde jeg sett for meg at disse påstandene skulle forbigås, men nå er det publisert at jeg er en bedrager. Dette er injurierende, og jeg ser ikke noe annet enn at jeg må gå til rettsak for å reinvaske meg, sier Sigbjørn Larsen.

Da Frøya flyplass kjøpte Frøya flyplass terminal, ble det ved en feil ikke tinglyst noe nytt skjøte på eiendommen. Dette vdegår begge parter. Men i følge Larsen betyr det som skjedde da, at Frøya flyplass DA ikke eier tomtene, verken til flyplassen eller motorsportsenteret.

- Det som skjedde da, var at Frøya Flyplass DA kjøpte opp selskapet. Men de har verken kjøpt eller betalt flystripa eller tomta som NMK Frøya bruker. Når jeg så ble gjort klar over at tomta står i Frøya flyplass Terminal, så mener jeg det var både rett og rimelig at NMK Frøya får kjøpe denne tomta, sier Sigbjørn Larsen.

- Han har ikke hatt noen rett til å gjøre som han gjorde

Martin Nilsen bekrefter at det ble ble gjort en feil i 2004, som det daværende styret burde ordnet opp i. Men han sier Sigbjørn Larsen ikke har noen grunn til å hevde at flyplass-selskapet ikke eier flystripe og tomta.

- Det er riktig at Frøya Flyplass Terminal har stått som hjemmelshaver. Men det står i avtalen at Frøya Flyplass DA kjøper hele selskapet, inkludert alle eiendeler og eiendommen. Og det ble betalt. Så det er ingen tvil om at Frøya Flyplass DA er rettmessig eier. Jeg vet at Larsen har en annen forståelse av det. Men han har ikke hatt noen rett til å gjøre det han har gjort, og advokaten beskriver jo det som kriminelt. Alle de dokumentene vi har adgang på, tilsier at sånn er saken, sier Martin Nilsen.

Saken kom så langt som at nytt skjøte på tomta ble skrevet ut til NMK Frøya. I etterkant av det som skjedde har NMK Frøya og Frøya flyplass DA kommet til en enighet om at motorsportklubben skal sørge for at eiendommen blir overskjøtet til flyplass-selskapet. I følge Martin Nilsen skal de 200.000 kronene NMK Frøya betalte til Larsen, nå være tilbakebetalt til motorsportklubben. Under orienteringen om saken i Frøya formannskap sa ordfører Berit Flåmo at kommunen (som deleier) så langt har kommet til at de ikke ville anmelde saken.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no

Martin Nilsen viser til at advokaten omtaler salget som en kriminell handling.
Sigbjørn Larsen reagerer sterkt på påstandene om at det han har gjort, er bedrageri.